Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks coronapandemie meer eet- en drinkgelegenheden, wel minder chique

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ondanks coronapandemie meer eet- en drinkgelegenheden, wel minder chique
Het aantal eet- en drinkgelegenheden neemt al jaren toe en daar is zelfs tijdens de coronapandemie geen einde aan gekomen. Wel is er een afname te zien van chique restaurants, bars of cafés die geen eten serveren, mobiele horeca als ijskarren en nachtclubs. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus van gegevens van horecadatabase Datlinq.

In juli dit jaar telde Nederland ruim 45.000 eet- en drinkgelegenheden. Vlak voor de coronacrisis in januari 2020 waren dat er nog zo'n 43.000. De groei komt voor een groot deel door de toename van het aantal fastfoodrestaurants en andere laagdrempelige eetgelegenheden. Ook zaken die zich alleen toeleggen op het bezorgen en laten van afhalen van eten, zijn snel in aantal toegenomen.

Sluiting door lockdown

Door de lockdowns moesten horecazaken meermaals de deuren sluiten tijdens de eerste jaren van de coronapandemie. Veel ondernemingen probeerden dat te compenseren door eten en drinken te bezorgen en af te laten halen. Desondanks liepen de omzetten flink terug. De overheid gaf miljarden uit om de sector overeind te houden met verschillende steunregelingen.

Effect steunmaatregelen

Dat lijkt zijn effect te hebben gehad. Uit een eerder CBS-rapport bleek dat tijdens de coronacrisis relatief weinig eet- en drinkgelegenheden over de kop zijn gegaan. Onderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq ziet dat ook in zijn cijfers. "Je ziet wel dat veel horecazaken te koop staan", voegt hij daar aan toe. Steeds vaker zijn de ondernemers die deze zaken overnemen al eigenaar van één of meerdere horecazaken of sluiten ze aan bij een bekende formule.

Horecaketens

Beproefde horecaformules als Domino's pizza, KFC, De Beren, Subway en Kwalitaria zijn sowieso met een opmars bezig, ziet De Bruin. Het is aantrekkelijk voor ondernemers om zich hierbij aan te sluiten omdat ze zo kunnen profiteren van bijvoorbeeld gunstige inkoopprijzen. Ook horecagroepen met meerdere restaurants in het beheer zijn aan het groeien. Dat gaat bijvoorbeeld om Hells Kitchen Horeca Groep, die in en rond Rotterdam actief is met restaurants als Zalmhuis en Sijf.

Gemeente Duiven

Relatief gezien is het aantal eet- en drinkgelegenheden het meest toegenomen in de gemeente Duiven, namelijk met een derde sinds begin 2020. Ook in Diemen, West Betuwe en Leidschendam-Voorburg is de toename groter dan 25 procent.

Door: ANP

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.