Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks coronapandemie meer eet- en drinkgelegenheden, wel minder chique

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ondanks coronapandemie meer eet- en drinkgelegenheden, wel minder chique
Het aantal eet- en drinkgelegenheden neemt al jaren toe en daar is zelfs tijdens de coronapandemie geen einde aan gekomen. Wel is er een afname te zien van chique restaurants, bars of cafés die geen eten serveren, mobiele horeca als ijskarren en nachtclubs. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus van gegevens van horecadatabase Datlinq.

In juli dit jaar telde Nederland ruim 45.000 eet- en drinkgelegenheden. Vlak voor de coronacrisis in januari 2020 waren dat er nog zo'n 43.000. De groei komt voor een groot deel door de toename van het aantal fastfoodrestaurants en andere laagdrempelige eetgelegenheden. Ook zaken die zich alleen toeleggen op het bezorgen en laten van afhalen van eten, zijn snel in aantal toegenomen.

Sluiting door lockdown

Door de lockdowns moesten horecazaken meermaals de deuren sluiten tijdens de eerste jaren van de coronapandemie. Veel ondernemingen probeerden dat te compenseren door eten en drinken te bezorgen en af te laten halen. Desondanks liepen de omzetten flink terug. De overheid gaf miljarden uit om de sector overeind te houden met verschillende steunregelingen.

Effect steunmaatregelen

Dat lijkt zijn effect te hebben gehad. Uit een eerder CBS-rapport bleek dat tijdens de coronacrisis relatief weinig eet- en drinkgelegenheden over de kop zijn gegaan. Onderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq ziet dat ook in zijn cijfers. "Je ziet wel dat veel horecazaken te koop staan", voegt hij daar aan toe. Steeds vaker zijn de ondernemers die deze zaken overnemen al eigenaar van één of meerdere horecazaken of sluiten ze aan bij een bekende formule.

Horecaketens

Beproefde horecaformules als Domino's pizza, KFC, De Beren, Subway en Kwalitaria zijn sowieso met een opmars bezig, ziet De Bruin. Het is aantrekkelijk voor ondernemers om zich hierbij aan te sluiten omdat ze zo kunnen profiteren van bijvoorbeeld gunstige inkoopprijzen. Ook horecagroepen met meerdere restaurants in het beheer zijn aan het groeien. Dat gaat bijvoorbeeld om Hells Kitchen Horeca Groep, die in en rond Rotterdam actief is met restaurants als Zalmhuis en Sijf.

Gemeente Duiven

Relatief gezien is het aantal eet- en drinkgelegenheden het meest toegenomen in de gemeente Duiven, namelijk met een derde sinds begin 2020. Ook in Diemen, West Betuwe en Leidschendam-Voorburg is de toename groter dan 25 procent.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.