Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In hoeverre heeft de arbeidskrapte invloed op het salaris?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In hoeverre heeft de arbeidskrapte invloed op het salaris?
In het nieuws gaat het voortdurend over arbeidskrapte. Dit houdt in dat werkgevers graag nieuw personeel willen aannemen, maar dat er niet voldoende mensen beschikbaar zijn voor de functie. In hoeverre heeft het invloed op het salaris? Dit meldt Radar.

Leontine Treur, senior econoom bij RaboResearch, geeft aan dat het belangrijk is om eerst de term helder te hebben om de invloed van de arbeidskrapte te begrijpen. Theoretisch gezien is er bij arbeidskrapte sprake van meer vacatures dan werklozen. Op dat moment wordt er gesproken van een zeer krappe arbeidsmarkt.

Het is volgens Treur ook mogelijk om het vanuit het oogpunt van een ondernemer te bekijken. Op dat moment wordt er meer vanuit gevoel naar arbeidskrapte gekeken. In dat geval wordt er gesproken van arbeidskrapte als ondernemers moeite hebben om personeel te krijgen.

Huidige situatie vrij uniek

Hoewel arbeidskrapte vaker is voorgekomen, is de huidige situatie vrij uniek. In sectoren als de zorg en IT is er vrijwel altijd sprake van arbeidskrapte. Toen Treur afgelopen zomer alles op een rijtje zette, kwam ze tot de conclusie dat, op een paar sectoren na, er bijna overal sprake is van een recordkrapte.

Dit is deels door twee factoren te verklaren volgens de senior econoom. Allereerst lijkt het erop dat de rek van het arbeidsaanbod eruit is. Het aantal werkuren is namelijk langzaam omhoog gegaan en de arbeidsparticipatie is al toegenomen. Hierdoor is er niet veel ruimte om het arbeidsaanbod te laten groeien, aldus Treur.

Daarnaast is er sprake van het corona-effect. Er zijn functies ontstaan die er voorheen nog niet waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk bij de telefoonlijn van de GGD en de teststraten. De vraag is: wanneer gaat deze arbeidsvraag er weer af? Er zijn namelijk veel mensen overgestapt naar het werk bij de GGD, terwijl zij eerst in de horeca werkten. Gaan deze mensen weer terug?

Situatie zal zich rechttrekken

De verwachting is dat de situatie zich weer zal rechttrekken. Bedrijven worden creatief en gaan zoeken naar mogelijkheden om hetzelfde te kunnen leveren aan de klant met minder personeel. Een voorbeeld hiervan is het toepassen van een QR-code op het terras.

Volgens Treur is het personeelstekort in het onderwijs en de zorg een groter probleem. Het effect daarvan raakt de samenleving immers direct. Daarbij komt ook nog eens dat de mensen die werkzaam zijn in die sectoren een opleidingstraject hebben gehad, waardoor zij niet snel ingewerkt konden worden. Het komt hierdoor steeds vaker voor dat iemand tijdens zijn opleiding voor een deel al aan het werk gaat.

Loonstijgingen

Momenteel zijn de salarisstijgingen hoger dan in het verleden, maar de realiteit is dat deze de inflatie niet bijhouden. Hierdoor gaan werknemers er op het gebied van koopkracht niet op vooruit.

Waarom gaan de lonen niet er meer op vooruit als er zoveel krapte is? Volgens Treur kiezen werknemers niet alleen voor een baan vanwege het salaris. Er spelen meerdere factoren bij dit besluit, zoals flexibele werktijden of een vast contract. Daarnaast hebben niet alle werkgevers de mogelijkheid om hun arbeidskrachten meer te betalen. Hierdoor kiezen zij er eerder voor om langer te blijven zoeken naar personeel in plaats van hun lonen omhoog te gooien.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.