Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In hoeverre heeft de arbeidskrapte invloed op het salaris?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In hoeverre heeft de arbeidskrapte invloed op het salaris?
In het nieuws gaat het voortdurend over arbeidskrapte. Dit houdt in dat werkgevers graag nieuw personeel willen aannemen, maar dat er niet voldoende mensen beschikbaar zijn voor de functie. In hoeverre heeft het invloed op het salaris? Dit meldt Radar.

Leontine Treur, senior econoom bij RaboResearch, geeft aan dat het belangrijk is om eerst de term helder te hebben om de invloed van de arbeidskrapte te begrijpen. Theoretisch gezien is er bij arbeidskrapte sprake van meer vacatures dan werklozen. Op dat moment wordt er gesproken van een zeer krappe arbeidsmarkt.

Het is volgens Treur ook mogelijk om het vanuit het oogpunt van een ondernemer te bekijken. Op dat moment wordt er meer vanuit gevoel naar arbeidskrapte gekeken. In dat geval wordt er gesproken van arbeidskrapte als ondernemers moeite hebben om personeel te krijgen.

Huidige situatie vrij uniek

Hoewel arbeidskrapte vaker is voorgekomen, is de huidige situatie vrij uniek. In sectoren als de zorg en IT is er vrijwel altijd sprake van arbeidskrapte. Toen Treur afgelopen zomer alles op een rijtje zette, kwam ze tot de conclusie dat, op een paar sectoren na, er bijna overal sprake is van een recordkrapte.

Dit is deels door twee factoren te verklaren volgens de senior econoom. Allereerst lijkt het erop dat de rek van het arbeidsaanbod eruit is. Het aantal werkuren is namelijk langzaam omhoog gegaan en de arbeidsparticipatie is al toegenomen. Hierdoor is er niet veel ruimte om het arbeidsaanbod te laten groeien, aldus Treur.

Daarnaast is er sprake van het corona-effect. Er zijn functies ontstaan die er voorheen nog niet waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk bij de telefoonlijn van de GGD en de teststraten. De vraag is: wanneer gaat deze arbeidsvraag er weer af? Er zijn namelijk veel mensen overgestapt naar het werk bij de GGD, terwijl zij eerst in de horeca werkten. Gaan deze mensen weer terug?

Situatie zal zich rechttrekken

De verwachting is dat de situatie zich weer zal rechttrekken. Bedrijven worden creatief en gaan zoeken naar mogelijkheden om hetzelfde te kunnen leveren aan de klant met minder personeel. Een voorbeeld hiervan is het toepassen van een QR-code op het terras.

Volgens Treur is het personeelstekort in het onderwijs en de zorg een groter probleem. Het effect daarvan raakt de samenleving immers direct. Daarbij komt ook nog eens dat de mensen die werkzaam zijn in die sectoren een opleidingstraject hebben gehad, waardoor zij niet snel ingewerkt konden worden. Het komt hierdoor steeds vaker voor dat iemand tijdens zijn opleiding voor een deel al aan het werk gaat.

Loonstijgingen

Momenteel zijn de salarisstijgingen hoger dan in het verleden, maar de realiteit is dat deze de inflatie niet bijhouden. Hierdoor gaan werknemers er op het gebied van koopkracht niet op vooruit.

Waarom gaan de lonen niet er meer op vooruit als er zoveel krapte is? Volgens Treur kiezen werknemers niet alleen voor een baan vanwege het salaris. Er spelen meerdere factoren bij dit besluit, zoals flexibele werktijden of een vast contract. Daarnaast hebben niet alle werkgevers de mogelijkheid om hun arbeidskrachten meer te betalen. Hierdoor kiezen zij er eerder voor om langer te blijven zoeken naar personeel in plaats van hun lonen omhoog te gooien.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.