Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weer veel nieuwe horecabedrijven: toename van 46 procent

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Weer veel nieuwe horecabedrijven: toename van 46 procent
Nederland telt weer relatief veel nieuwe horecabedrijven. Volgens het maandelijkse rapport van de KVK nam het aantal starters in de horeca in juni met 46 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De toename is groter dan in welke sector dan ook. Daarnaast daalde het aantal stoppers met 1 procent in vergelijking met juni 2021.

De stijging komt vooral door bedrijven die de catering voor evenementen op zich nemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om zelfstandige koks en barista's die zich inschrijven bij de KVK. Sinds het begin van het jaar, toen er sprake was van een dip, neemt het aantal horecastarters maand op maand toe. In januari ging het om 219 starters. In juni waren dat er ongeveer vier keer zoveel.

Krappe arbeidsmarkt

De krappe arbeidsmarkt is volgens Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management deels reden voor het grote aantal starters in de sector. Volgens hem is het voor veel mensen aantrekkelijker om als zelfstandige actief te zijn dan in loondienst te werken. "Er valt dan meer en beter te onderhandelen over tarieven, roosters en werktijden", zo zegt hij. "Ook in andere sectoren, zoals de zorg, is deze ontwikkeling zichtbaar."

Starters en stoppers

Volgens de KVK steeg het aantal starters in juni op jaarbasis met 2 procent tot 21.873. Het aantal stoppers steeg met 3 procent tot bijna 9300. het aantal faillissementen kwam in juni uit op 158. Volgens de KVK is dat aantal onveranderd laag. Volgens Knoben blijft een grote faillissementsgolf vooralsnog uit. Wel waarschuwt de hoogleraar dat er grote verschillen zijn tussen sectoren.

Bijna 2,3 miljoen ondernemingen

In totaal telde Nederland per 1 juli bijna 2,3 miljoen ondernemingen. Dat zijn er dik 5 procent meer dan een jaar eerder.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.