Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Microplastic in vlees en melk van Nederlandse koeien en varkens gevonden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Microplastic in vlees en melk van Nederlandse koeien en varkens gevonden
Vlees en melk van Nederlandse koeien en varkens bevat microplastics, zo hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekt. Ze vonden ook kleine hoeveelheden van minstens drie soorten plastic in het bloed van alle onderzochte dieren: twaalf koeien en twaalf varkens. De studie was bescheiden in omvang, maar de Plastic Soup Foundation die er opdracht toe had gegeven noemt de resultaten "schokkend".

Ook in het vlees van zeven van de acht onderzochte rundvleesmonsters werd minstens één type plastic gedetecteerd. Net als vijf van de acht stukjes varkensvlees die de onderzoekers analyseerden. Ook 18 van 25 onderzochte melkmonsters bevatten microplastics.

Vervuild voer

Als mogelijke besmettingsroute noemen de onderzoekers vervuild voer. Vers voer dat ze aan testen onderwierpen bleek geen meetbare plasticdeeltjes te bevatten. In alle twaalf de monsters van zogeheten voerpellets en versnipperd veevoer die werden onderzocht was dat wel het geval.

Besmetting voedselketen

"Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics", zegt directeur Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation. Ze voegt eraan toe dat "boeren hier niet verantwoordelijk voor zijn". Westerbos stelt dat het erop lijkt dat een deel van de restpartijen van de voedingsmiddelenindustrie "met verpakking en al wordt verwerkt tot veevoer". De stichting vermoedt dat "vrijwel elke biefstuk en hamburger" kleine stukjes plastic bevat.

Bescheiden omvang onderzoek

Die aannames komen niet uit het VU-onderzoek. De Amsterdamse onderzoekers waarschuwen vanwege de bescheiden omvang van hun studie juist voor te grote conclusies. Zij noemen hun resultaten "een eerste indicatie dat plasticdeeltjes aanwezig zijn in detecteerbare concentraties in modern veevoer, de dieren die dat eten en in producten van de boerderij". Over de vraag hoe schadelijk de microplastics in voedsel zijn, geeft deze studie ook geen uitsluitsel. Nader onderzoek naar de omvang van de blootstelling én de eventuele risico's is gewenst, vinden de onderzoekers van de VU.

Plasticvrij voedselketen

Uit voorzorg zou de overheid moeten garanderen dat de voedselketen volledig plasticvrij is, vindt de Plastic Soup Foundation. Minister van Landbouw Henk Staghouwer moet daarvoor zorgen, stelt de organisatie, die hierover ook een petitie is begonnen. Verder zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hier strenger op moeten handhaven, stelt de Plastic Soup Foundation.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.