Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote zorgen om Afrikaanse varkenspest, horeca dreigt te moeten sluiten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Grote zorgen om Afrikaanse varkenspest, horeca dreigt te moeten sluiten
Er wordt gespannen gekeken naar varkensboeren in Overijssel. Gisteren werd bekend dat de Afrikaanse varkenspest is aangetroffen in het Duitse Emsbüren, vlak over de grens. In een bepaalde zone mag absoluut niets meer, ook geen horeca. Dit meldt RTV Oost.

Gerben Dekker, voorzitter van Producten Organisatie Varkenshouderij Overijssel, maakt zich zorgen over de ontwikkeling. Meteen nadat het nieuws bekend werd, gingen de draaiboeken open. Hierin staat welke maatregelen er genomen moeten worden om te voorkomen dat de besmetting naar Overijssel komt.

Maatregelen

Vrachtwagens die in het buurland zijn geweest, worden bijvoorbeeld dubbel ontsmet. Normaal wordt dit een keer gedaan, maar nu gebeurt dit bij de grens nóg een keer. Ook worden de transporten goed in de gaten gehouden. Op de erven van varkenshouders gelden extra maatregelen. Dit allemaal om de risico op besmetting zo laag mogelijk te houden.

Uitbraak in Nederland

Het probleem speelt al langer in Duitsland, maar dan vooral in het oosten. Het is voor het eerst dat het virus dichtbij de Nederlandse grens is vastgesteld. Rond de eeuwwisseling zijn er echter wel uitbraken van de Afrikaanse varkenspest geweest in Nederland. Volgens Dekker liep het toen helemaal uit de hand door menselijk handelen. Hij hoopt dat de varkenshouders en de Nederlandse overheid hiervan heeft geleerd.

Cirkels

Tot nu toe is het nog een meevaller. Het bedrijf waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken staat nog zo ver van de grens met Nederland dat de varkenshouders in Overijssel niet binnen de cirkels vallen die rond de besmette bedrijven worden getrokken. Daar geldt nu een zone waar helemaal niets meer mag. Alles staat stil: recreatie, horeca en ga zo maar door. In de cirkel daar omheen zijn vervoersverboden.

Als het virus zich richting de grens gaat verplaatsen, of wellicht er zelfs overheen, dan worden de cirkels met maatregelen ook toegepast in Nederland. De mensen die in zo’n cirkel zitten, zijn dan aan de beurt.

Het virus is overigens niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.