Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Honderd werkgevers geven vrij vandaag op dag afschaffing slavernij, Keti Koti

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Honderd werkgevers geven vrij vandaag op dag afschaffing slavernij, Keti Koti
Meer dan honderd organisaties geven hun personeel vrijdag vrij vanwege de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Dat melden radiozender FunX, stichting Nederland Wordt Beter en initiatief The Black Archives. Zij begonnen vorig jaar een petitie om van 1 juli, ook bekend als Keti Koti, een nationale vrije dag te maken.

Eerder sloten onder meer cosmeticaketen Lush en chocolademerk Tony's Chocolonely zich aan en ook mediabedrijf Vice Benelux en modewinkel- en merk Patta geven hun personeel op 1 juli vrij. Bij Patta wordt Keti Koti als heel belangrijke dag ervaren, mede door de Surinaamse roots van de oprichters.

"Onze winkel in Amsterdam is die dag dicht en ons hoofdkantoor ook. Deze dag wordt niet van vakantiedagen afgetrokken. Wij komen echt van een Surinaamse 'heritage', wat betekent dat we dit met zijn allen vieren. Maar iedereen mag zelf weten of ze erbij zijn bij de herdenking", zegt een PR-medewerker van Patta, dat zo'n zeventig werknemers heeft.

Zelf kiezen welke feestdagen vrij

ABN AMRO, dat onlangs excuses aanbood om de betrokkenheid bij slavernij van zijn voorlopers, gaat niet zover dat 1 juli een vaste vrije dag wordt. Wel begon de bank een proef waarbij werknemers vrije dagen zoals Kerstmis, Pasen of Hemelvaart kunnen inruilen voor andere dagen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het einde van de vastenmaand Ramadan maar ook om Keti Koti, legt een woordvoerder uit. Bij voedings- en wasmiddelenconcern Unilever zijn werknemers ook vrij te kiezen welke dag in het jaar voor hen belangrijk is om vrij te krijgen, meldt een zegsvrouw.

Extra nationale feestdag

Het is een aanpak die werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland liever zien dan een extra nationale feestdag op de kalender. "Er zijn al veel mogelijkheden bij bedrijven voor verlof naar keuze. En indien gewenst kunnen cao-partijen er al afspraken over maken", reageren de ondernemersclubs. Zij vinden ook dat er al veel vrije dagen per jaar zijn in Nederland.

Nederland weinig landelijk vrije dagen

FNV is het daar mee oneens. De grootste vakbond van Nederland wijst erop dat nergens in West-Europa zo weinig landelijk vrije dagen zijn als hier en vindt de afschaffing van slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk belangrijk genoeg er nationaal bij stil te staan. Hetzelfde geldt wat de bond betreft voor 5 mei.

Bij Patta geven ze nog een argument om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. "Het is belangrijk de afschaffing van slavernij te vieren om het verleden, maar ook omdat slavernij nog altijd impact heeft. Het gaat erom dat we samen kijken naar het verleden en hoe je dit kunt veranderen."

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.