Ondernemingen worden opgeroepen om zich te houden aan coronamaatregelen

De afgelopen weken is het aantal geregistreerde coronabesmettingen weer toegenomen. Ondernemersorganisaties roepen hun leden op om zich weer te houden aan de basisregels. Dit meldt 1limburg.

De organisaties hopen dat goed ventileren, ontsmetten, handen wassen, testen en thuiswerken bij klachten ervoor zorgt dat het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur wordt gehouden.

Niet weer op slot

Volgens Martijn van Helvert, voorzitter MKB-Limburg, willen ook ondernemers niet dat de samenleving opnieuw op slot gaat en dat de horeca weer dicht moet. Net als alle andere mensen. Daarom heeft de belangenorganisatie een brief gestuurd naar zowel ondernemers als de overheid.

Van de overheid wordt er namelijk ook een aantal dingen verwacht, zodat het beter gaat dan de vorige keer. Zo wil de belangenvereniging dat de ondernemers ook een stem krijgen als er een beslissing gemaakt moet worden. Op deze manier kan er samen worden nagedacht over de impact die een maatregel kan hebben. Dat is de vorige keer niet gebeurd, vindt Van Helvert.

Afstemmen met buurlanden

Daarnaast vindt de voorzitter het belangrijk dat de coronaregels worden afgestemd met de buurlanden België en Duitsland. Een groot deel van Nederland grenst immers aan een van de twee buurlanden, waardoor er vervelende situaties kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, wil Van Helvert dat Nederland in vervolgd het coronaplan afstemt met de buurlanden.

Duidelijke scenario’s

Van Helvert vindt het ook van belang dat de overheid helder communiceert over de scenario’s en criteria, zodat ondernemers weten wanneer zij welke maatregelen moeten toepassen. Bijvoorbeeld dat er een bepaalde maatregel wordt toegepast als er een bepaald percentage besmette mensen zijn. Op die manier weten ondernemers wat zij wanneer kunnen doen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer