Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Record in mei op het gebied van loonsverhogingen in cao's

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Record in mei op het gebied van loonsverhogingen in cao's
De loonsverhogingen die werkgevers en vakbonden afspreken in cao's, lopen de laatste tijd hard op. In april ging het al om het hoogste maandgemiddelde in circa dertien jaar, maar in mei werd dat record al weer gebroken. Dat meldt AWVN, naar eigen zeggen de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers op het vlak van arbeidsvoorwaarden.

Er werden in mei 26 nieuwe cao-akkoorden afgesproken. De gemiddelde loonsverhoging kwam uit op 3,6 procent op jaarbasis, van 3,4 procent in april. Zo'n hoog maandgemiddelde is volgens de gegevens van AWVN sinds de financiële crisis van 2008 en 2009 niet meer voorgekomen.

Gemiddelde lager

De gemiddelde loonsverhoging van 3,6 procent is volgens AVWN wel iets lager een eerder in de media verschenen voorlopig cijfer, dat op 3,8 procent uitkwam. Dat komt omdat er tegen het einde van mei nog een aantal cao’s met kleinere loonsverhogingen zijn afgesloten. Die waren eerder nog niet in het gemiddelde verwerkt.

Vrij normaal patroon

Volgens de organisatie is er eigenlijk al sinds het voorjaar van vorig jaar sprake van een opwaartse trend in de loonafspraken. Dit is te danken aan het economisch herstel uit de coronacrisis. Het zou gaan om een "vrij normaal patroon". De lonen gaan doorgaans met enige vertraging omhoog als de economie weer begint aan te trekken.

Hoofdeconoom Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) merkte eerder deze week op dat er bij veel bedrijven momenteel ook ruimte is voor het verhogen van de lonen. Dat komt goed uit want de inflatie is de laatste tijd erg hoog en hogere lonen zouden de impact van de prijsstijgingen iets kunnen opvangen.

Voorkomen meestijgen met inflatie

Maar tegelijkertijd moet volgens Sleijpen worden voorkomen dat lonen automatisch en volledig meestijgen met de inflatie. Dit zou de prijsstijgingen juist verder kunnen aanwakkeren en op die manier schadelijk kunnen zijn voor de economie.

Vicevoorzitter van vakbond FNV Zakaria Boufangacha noemde de angst voor zo'n loon-prijsspiraal eerder overigens onterecht. "Wij zien vooral een winst-prijsspiraal, als je ziet dat de Shells en Aholds nog hoge winsten behalen terwijl de prijzen hard stijgen", aldus Boufangacha, die ook van mening was dat de loonstijging nog ver achterblijft bij bedrijfswinsten.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.