Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overheid wil coronaplannen horeca zien, maar branche geeft nog niets weg

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Overheid wil coronaplannen horeca zien, maar branche geeft nog niets weg
De horecasector heeft nog geen plan ingediend met mogelijke maatregelen voor wanneer het aantal coronagevallen weer oploopt. Ook de landbouw heeft dat niet gedaan. "De gesprekken met de horeca- en landbouwsector lopen", laat het ministerie van Volksgezondheid weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Restaurants, cafés, discotheken en andere horecabedrijven waren bij eerdere golven een belangrijke brandhaard. Relatief veel mensen liepen daar het virus op, bijvoorbeeld tijdens de 'dansen met Janssen'-golf in juli vorig jaar. Om verspreiding te voorkomen moest de horeca dicht, en daarna mochten de zaken alleen met veel voorzorgsmaatregelen open. De sector was daar niet over te spreken.

Effecten maatregelen bekendmaken

"We denken graag mee", zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de gesprekken met het ministerie. Hij vindt dat eerst duidelijk moet zijn wat de effecten van bepaalde maatregelen in het verleden zijn geweest. "Het eerder sluiten van de horeca heeft niet gewerkt", noemt hij als voorbeeld. "Mensen kwamen daarna op andere plekken bij elkaar."

Coronatoegangsbewijs

KHN wil de komende weken samen met de overheid bekijken wat er wel heeft gewerkt. Dan kan worden gekeken naar de beperking van het aantal bezoekers per ruimte, looppaden, ontsmettingsmiddelen, spatschermen en het coronatoegangsbewijs. Maar als eerste moeten mensen die besmet zijn met corona thuisblijven bij een nieuwe golf, net als kwetsbaren, denkt Willemsen. Volgens KHN is de horecasector nog aan het herstellen van de crisis. De branche zit niet te wachten op grote beperkingen zonder compensatie.

Het ministerie heeft wel plannen gekregen van onder meer scholen, kinderdagverblijven, de sport, winkels, contactberoepen, het openbaar vervoer, rijscholen, de luchtvaart en veerbootexploitanten.

Eenvoudige maatregelen

In september krijgt de Kamer te horen hoe de plannen van de sectoren eruit zien. Volgens Kuipers is de kans heel groot dat het aantal coronabesmettingen in het begin van het najaar weer begint te stijgen. "Neem dan alvast simpele maatregelen die je niet in omzet of op een andere manier raken. Ga niet wachten met je plannen of met je eerste voorbereidingen, zoals ventilatie, schermen of het gebruik van mondkapjes. Het helpt om te zorgen dat je eigen zaak door kan draaien." De overheid zal het signaal geven wanneer het tijd is om deze maatregelen in te voeren, zei Kuipers.

De plannen van de sectoren moeten de basis worden voor coronamaatregelen. Kuipers kan daar wel van afwijken als het aantal besmettingen hard stijgt en de druk op de samenleving toeneemt. "Op het moment dat de cijfers door het dak gaan, kunt u met al deze plannen uitsluiten dat er op enig moment weer maatregelen nodig zijn? Nee, dat kan ik niet. Ik hoop dat we hiermee in staat zijn om het heel lang van ons weg te houden, maar ik kan het niet uitsluiten. "

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.