Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inflatie neemt niet af, economen houden rekening met een kleine recessie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Inflatie neemt niet af, economen houden rekening met een kleine recessie
De Nederlandsche Bank (DNB) komt maandag met nieuwe voorspellingen voor de economie. Daarbij is het vooral de vraag wat volgens de toezichthouder de gevolgen zijn van de in rap tempo opgelopen inflatie. Recent hielden verschillende economen al rekening met een kleine recessie voor Nederland en het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde dat veel mensen in financiële problemen kunnen komen door de hoge energieprijzen.

Mogelijk zal DNB zijn prognose voor de economie behoorlijk naar beneden bijstellen. De vorige raming van de bank dateert alweer van december, dus nog ver voor de Russische invasie van Oekraïne. Sindsdien zijn de prijzen hard opgelopen. Vooral de energieprijzen rijzen de laatste tijd de pan uit.

Moeite met betalen

Bijna één op de zes huishoudens kan op termijn moeite krijgen met het betalen van zijn rekeningen als de energieprijzen hoog blijven, heeft het CPB al becijferd in een stresstest. In totaal zouden tot 1,2 miljoen huishoudens in een 'donker' scenario moeite kunnen krijgen met het betalen van hun vaste lasten.

Kleine recessie

Economen van Rabobank voorspelden vorige week dat de Nederlandse economie later dit jaar in een milde economische recessie belandt. De hoge inflatie drukt waarschijnlijk op de bestedingen en investeringen en daardoor kan de economie twee kwartalen op rij gaan krimpen, gaven ze aan. Deskundigen van ABN AMRO stelden op hun beurt dat de kans dat Nederland in een recessie terechtkomt stijgt.

Inflatie neemt niet af

Het ziet er in ieder geval nog niet naar uit dat de inflatie snel zal afnemen. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde donderdag aan in juli eindelijk weer de rente te gaan verhogen. Op die manier wil de centrale bank de prijsstijgingen tegengaan. Maar volgens ECB-president Christine Lagarde zullen we die eerste rentestap nog niet meteen merken in de inflatie. Sterker nog, de inflatieverwachtingen voor dit jaar heeft de ECB juist flink verhoogd.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.