Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Er moet snel een hogere kilometervergoeding komen, benzineprijs nieuw record

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Er moet snel een hogere kilometervergoeding komen, benzineprijs nieuw record
Vakbonden willen dat werkgevers snel de kilometervergoeding voor hun medewerkers verhogen nu de benzineprijs een nieuw record heeft bereikt. Volgens eerder onderzoek van vakbond CNV leggen bijna negen op de tien werkenden toe op hun reiskosten. "Deze situatie is voor ons onacceptabel", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "De situatie wordt steeds nijpender nu werkend Nederland voor hogere kosten dan ooit staat."

FNV en CNV zeggen dat veel werkgevers nog niet de nu geldende maximale onbelaste kilometervergoeding van 19 cent betalen. Volgend jaar gaat die omhoog naar 21 cent. CNV wil dat die snel naar 23 cent gaat, maar het kabinet heeft die stap nu pas voor 2024 ingepland. Volgens Fortuin kan een hogere reiskostenvergoeding organisaties helpen om in tijden van een krappe arbeidsmarkt aan personeel te komen.

FNV

Ook FNV wil dat werkgevers snel hun kilometervergoeding verhogen naar "in ieder geval 19 cent". "En dan zo snel mogelijk naar meer", aldus een woordvoerster. De vakbond ziet ook meer thuiswerken, voor beroepen waar dat kan, als een oplossing tegen de hoge brandstofkosten. Uit het onderzoek van CNV bleek dat een op de drie werkenden minder dan 19 cent per kilometer krijgt.

Boycotten

De gemiddelde adviesprijs van een liter benzine bij de vijf grootste tankstations kwam woensdag uit op 2,505 euro, iets hoger dan het oude record van 10 maart. Begin april verlaagde het kabinet de accijnzen op benzine en diesel voor de rest van dit jaar doordat de brandstofprijzen hard waren opgelopen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Die kostenverlaging van zo'n 17 cent per liter benzine is al enige tijd ongedaan gemaakt door nieuwe prijsstijgingen. Brandstof werd afgelopen tijd weer duurder na de Europese aankondiging van de boycot van Russische olie.

Ontwikkeling onvoorspelbaar

Volgens marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers is het moeilijk te zeggen hoe de benzineprijs zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Wel komt het volgens hem vaak voor dat na het bereiken van een hoogtepunt, de stijging wat afzwakt. Ook kan de beslissing van OPEC-landen en bondgenoten om meer olie op te gaan pompen zorgen voor afkoeling op de markt. De in de ogen van Van Selms escalerende oorlog in Oekraïne kan ondertussen de prijs verder opdrijven.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.