Het lijkt er op dat meer uren gaan werken met z'n allen de enige oplossing is

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Momenteel staan er 40.000 vacatures open. Er is in heel Nederland een schreeuwend tekort aan personeel, met name in de horecabranche. Het lijkt er op dat meer uren gaan werken met z'n allen de enige oplossing is. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Psycholoog Thijs Launspach, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk, geeft aan dat er verschillende redenen zijn voor de explosieve toename van het aantal openstaande vacatures. Allereerst is er sprake van vergrijzing in de samenleving. Daarnaast zijn er nieuwe banen ontstaan, zoals crypto-influencers. Ook is verzelfstandiging gaande. Tot slot stappen er steeds meer mensen over naar banen met meer zekerheid.

Meer uren werken

De Sociaal-Economische Raad (SER) geeft aan dat de belangrijkste conclusie van hun nieuwste rapport is, dat mensen meer uren moeten gaan werken. Launspach twijfelt over die oplossing. Als stress-expert ziet hij dat veel mensen gebukt gaan onder een enorme werkdruk. Hij heeft niet het idee dat mensen maar wat aankakken. Iedereen lijkt het ontzettend druk te hebben en nog maar nét het hoofd boven water te houden in de maalstroom van werk, gezin, huishouden en andere verplichtingen.

Launspach denkt dat het misschien wel gewenst is voor de economie dat iedereen meer uren gaat werken, maar vind dat het in het belang van de gezondheid juist geen goed idee is.

Waarderingsprobleem

De stress-expert denkt dat er iets anders nodig is om het arbeidsprobleem aan te pakken. Bij het personeelstekort speelt namelijk ook een waarderingstekort. De grootste personeelstekorten lijken te spelen bij de beroepen die over het algemeen maar weinig worden gewaardeerd, idiote werktijden hebben en waarbij het personeel slecht wordt betaald, aldus Launspach. Hij vindt dat de samenleving niet gek moet opkijken zolang een horecamedewerker met twintig jaar ervaring minder salaris krijgt dan een startende social media marketeer.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer