Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer dan de helft van de horecagangers geeft niet meer of minder fooi

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer dan de helft van de horecagangers geeft niet meer of minder fooi
Al een tijdje zitten Nederlanders weer massaal in restaurants en op terrassen. De gestegen prijzen in de horeca blijkt invloed te hebben op de mate waarin er fooi wordt gegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van Radar. Dit meldt Radar.

Van de 2729 respondenten heeft 55 procent aangegeven niet meer of minder (vaak) fooi te geven dan voor de coronacrisis. Een kwart van de ondervraagden heeft aangegeven dat zij nog altijd evenveel fooi geven. Twee procent geeft meer fooi dan voorheen.

Gestegen prijzen

Onder de groep die geen of minder fooi geeft in de horeca, is de genoemde hoofdreden de gestegen prijzen. Een van de respondenten geeft aan dat ‘de fooi inmiddels ruim in de prijs zit’ en daarom geen fooi meer geeft. Een ander deel van de groep vindt dat de horeca genoeg hulp heeft gekregen van de overheid. Zij zien niet in waarom zij nog extra fooi moeten geven als de prijzen al zo erg zijn gestegen.

Naar de verkeerde persoon

Toch zijn er ook andere redenen om geen of minder fooi te geven. Een respondent heeft aangegeven bijna overal met pin te betalen, waardoor fooi geven onpraktisch is. Daarnaast wordt er gedacht dat vaak het grootste gedeelte naar de baas gaat in plaats van het personeel.

Uit meerdere antwoorden is gebleken dat er wordt gevreesd dat het geld niet bij de juiste persoon terecht komt. Ook werd er door de respondenten vaak gezegd dat het aan de baas is om het personeel voldoende uit te betalen en dat de verantwoordelijkheid niet bij de consumenten zou moeten liggen.

Steun

Een kwart van de respondenten betaalt nog altijd evenveel fooi als voor de coronapandemie. Zij ervaren de gevolgen voor de horeca door de pandemie anders. Een respondent heeft aangegeven erg blij te zijn dat de sector weer open is en fooi te geven om te steunen.

Ook is er een deel van deze groep respondenten dat fooi blijft geven, omdat zij zelf weten hoe het is om in de horeca te werken. Fooi krijgen wordt als gunstig gezien en dus geven zij het ook graag zelf.

Nooit gedaan

Elf procent van de ondervraagden heeft aangegeven nooit fooi te geven en dit ook niet te gaan doen. De redenen komen overeen met de redenen van de groep die niet meer of minder fooi zijn aan geven sinds de coronacrisis.

De overige zeven procent van de respondenten maakt geen gebruik van de horeca.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.