Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Niveau omzet van voor corona komt in zicht voor de horecabranche

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Niveau omzet van voor corona komt in zicht voor de horecabranche
Sinds het opheffen van de coronamaatregelen is de omzet in de horecabranche enorm gestegen. Het niveau van voor corona komt weer in zicht. Dit meldt NOS.

Momenteel staat de omzet in de horeca op 91 procent. De vergelijking wordt gedaan met het eerste kwartaal van 2019 toen er nog geen corona was. In de eerste drie maanden van dit jaar is de omzet met bijna tien procent gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor toen het nog flink daalde. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Restaurants en cafés

Nederlanders gingen 20,3 procent vaker naar restaurants en 15 procent vaker naar cafés. Ook nam het aantal bezoekjes aan fastfoodrestaurants en snackbars toe met 7,3 procent. Nederlanders lieten kantines en de catering wat meer links liggen in deze periode. Hierdoor daalde daar de omzet met 2,4 procent.

Hotels

Hotels hebben ook kunnen profiteren van het opheffen van de coronamaatregelen. Dit in combinatie met uitzonderlijk zacht weer. De omzet voor hotels is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,1 procent gestegen vergeleken met de drie maanden ervoor.

De vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is nog groter voor hotels. In dat geval is de omzet met bijna 175 procent gestegen vergeleken met de eerste drie maanden van afgelopen jaar. Toch is dit nog lang niet op het niveau van voor corona en nog altijd 22 procent lager dan in 2020.

Vertrouwen

De dip van de coronamaanden leek begin april bij veel horecaondernemers wat verdwenen te zijn. Zij zien de boel weer wat zonniger in dan voorheen, waarschijnlijk door het opheffen van de maatregelen en de sterkere economie. Het vertrouwen in de horeca is dan ook hoger dan in alle andere bedrijfstakken.

Het personeelstekort blijft echter wel een grote zorg voor de ondernemers in de horecabranche. Dit zorgt ervoor dat zaken niet zo vaak open kunnen als zij zouden willen. Ruim 43 procent van de horecaondernemers ziet dit als een belemmering voor hun bedrijfsvoering.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.