Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Niveau omzet van voor corona komt in zicht voor de horecabranche

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Niveau omzet van voor corona komt in zicht voor de horecabranche
Sinds het opheffen van de coronamaatregelen is de omzet in de horecabranche enorm gestegen. Het niveau van voor corona komt weer in zicht. Dit meldt NOS.

Momenteel staat de omzet in de horeca op 91 procent. De vergelijking wordt gedaan met het eerste kwartaal van 2019 toen er nog geen corona was. In de eerste drie maanden van dit jaar is de omzet met bijna tien procent gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor toen het nog flink daalde. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Restaurants en cafés

Nederlanders gingen 20,3 procent vaker naar restaurants en 15 procent vaker naar cafés. Ook nam het aantal bezoekjes aan fastfoodrestaurants en snackbars toe met 7,3 procent. Nederlanders lieten kantines en de catering wat meer links liggen in deze periode. Hierdoor daalde daar de omzet met 2,4 procent.

Hotels

Hotels hebben ook kunnen profiteren van het opheffen van de coronamaatregelen. Dit in combinatie met uitzonderlijk zacht weer. De omzet voor hotels is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,1 procent gestegen vergeleken met de drie maanden ervoor.

De vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is nog groter voor hotels. In dat geval is de omzet met bijna 175 procent gestegen vergeleken met de eerste drie maanden van afgelopen jaar. Toch is dit nog lang niet op het niveau van voor corona en nog altijd 22 procent lager dan in 2020.

Vertrouwen

De dip van de coronamaanden leek begin april bij veel horecaondernemers wat verdwenen te zijn. Zij zien de boel weer wat zonniger in dan voorheen, waarschijnlijk door het opheffen van de maatregelen en de sterkere economie. Het vertrouwen in de horeca is dan ook hoger dan in alle andere bedrijfstakken.

Het personeelstekort blijft echter wel een grote zorg voor de ondernemers in de horecabranche. Dit zorgt ervoor dat zaken niet zo vaak open kunnen als zij zouden willen. Ruim 43 procent van de horecaondernemers ziet dit als een belemmering voor hun bedrijfsvoering.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.