Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

UWV voorspelt dat aantal vacatures dit jaar blijft stijgen, maar ook afneemt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
UWV voorspelt dat aantal vacatures dit jaar blijft stijgen, maar ook afneemt
Het aantal vacatures blijft dit jaar verder stijgen, maar neemt daarna weer af. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in een arbeidsmarktprognose. Het aantal banen neemt ook toe, net als het aantal gewerkte uren. Voor deze zaken geldt dat de groei zowel dit jaar als volgend jaar doorzet, al vlakt die wel af.

De arbeidsmarkt kreeg tijdens de coronacrisis de nodige klappen, maar herstelde zich daarna snel. Dat dit herstel niet in hetzelfde tempo doorzet, komt door de nieuwe economische onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Krimp en herstel

De economie kromp in 2020 met 3,8 procent, maar het aantal banen daalde slechts met 0,3 procent. Wel ging het aantal gewerkte uren harder omlaag. In 2021 herstelde de economie zich en kwam het aantal banen weer boven het niveau van 2020 uit. Het aantal gewerkte uren bleef nog achter. Ondanks de stijging de komende jaren is er niet de verwachting dat het aantal uren per baan in 2023 alweer boven het niveau van voor corona uitkomt.

Minder gewerkte uren

De belangrijkste oorzaak is het feit dat zelfstandigen minder uren werken. Het aantal banen voor zelfstandigen steeg in 2020 hard, maar het totaal aantal uren nauwelijks. Daardoor daalde het gemiddeld aantal uren dat een zelfstandige werkte hard.

Sterke stijging horeca

De meeste sectoren neemt het aantal banen toe. Met name in de uitzendbranche en de horecabranche ziet het UWV een sterke stijging. In de winkelbranche en de autoverkoop verwacht het UWV juist minder banen, net als in de industrie. Die laatste sector is zeer gevoelig voor de bewegingen van de economie, maar ook van internationale ontwikkelingen.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.