Helft van alle horecaondernemers heeft hogere schuldenlast dan voor corona

De helft van alle horecaondernemers geeft aan een hogere schuldenlast te hebben dan voor de coronapandemie. Het gaat met name om kleinere mkb-bedrijven. Dit meldt AGF.

Een op de vijf ondernemers in alle sectoren heeft meer schulden van voor corona. In de horeca gaat het om 50,6 procent en in de sector cultuur, sport en recreatie om 41,7 procent. Vooral de regio’s Limburg en Drenthe zijn zwaar getroffen. In de zuidelijke provincie geeft 7,3 procent aan het zwaar te hebben en in de noordelijke provincie 7,5 procent.

Relatief veel kleinere bedrijven vinden de gestegen schuldenlast problematisch voor hun bedrijf. Het gaat om zes procent in de groep van bedrijven met vijf tot twintig werknemers en bijna vijf procent van de bedrijven met twintig tot vijftig werknemers.

Schuldenlast verminderen

De verwachting is bij een op de vijf ondernemers dat zij meer dan een jaar nodig hebben om hun schulden te verminderen. Bij horeca geeft 44,6 procent van de ondernemers dit aan en bij cultuur, sport en recreatie denkt 41,6 procent dit. Daarnaast geeft 32,7 procent van de landbouw, bosbouw en visserij aan ook minimaal een jaar nodig te hebben om te herstellen.

Er zijn ook horecaondernemers die verwachten een tot vijf jaar nodig te hebben. Het gaat om een groep van 21,7 procent van bedrijven met vijf tot twintig werknemers. Daarnaast is er ook een groep van 5,4 procent die zelfs langer dan vijf jaar nodig denkt te hebben om te herstellen van de schuldenlast. Met name horecaeigenaren vallen onder deze groep.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer