Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werkgevers moeten meer aandacht hebben voor vrouwen in de overgang

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Werkgevers moeten meer aandacht hebben voor vrouwen in de overgang
Werkgevers moeten in hun personeelsbeleid meer aandacht hebben voor vrouwen in de overgang, om "onnodige uitval" te voorkomen. Daarvoor pleit vakbond CNV. Zeven op de tien werkgevers hebben geen of nauwelijks aandacht voor wat het inhoudt als een werkneemster in de overgang is, concludeert de bond na onderzoek.

CNV ondervroeg bijna duizend mensen die verantwoordelijk zijn voor personeelsbeleid. Bijna een derde van de hr-managers geeft aan dat hun arbodienst de overgang als oorzaak van verzuim in beeld heeft. Bijna een vijfde zegt te weten dat dit niet zo is en ruim de helft geeft aan geen idee te hebben.

Volgens vakbondsbestuurder Daniëlle Woestenberg heeft het merendeel van de vrouwen last van de overgang tijdens hun werk. "De maatschappelijke kosten van overgang gerelateerd ziekteverzuim zijn enorm", zegt ze. Volgens CNV kwamen de totale kosten van verzuim door de overgang in 2019 in Nederland uit op 654 miljoen euro.

Onderzoeken

Vrouwen in de overgang kampen vaak met opvliegers, kunnen vaak slecht slapen of hebben last van spier-, gewrichts- en hoofdpijn, als gevolg van hormonale veranderingen. De klachten ontstaan meestal bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar.

Bedrijven zouden samen met hun arbodienst moeten onderzoeken welke impact de overgang heeft op de werkvloer en daar beleid op maken, zegt de vakbond. Bedrijven die wel aangeven beleid te hebben voor vrouwen die last hebben van de overgang, zeggen bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden tot thuiswerken en flexibele werktijden en ook het tijdelijk aanpassen van de taken.

Door: ANP

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.