Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rusland verwacht recordoogst tarwe, maar prijzen brood blijven nog hoog

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rusland verwacht recordoogst tarwe, maar prijzen brood blijven nog hoog
In veel delen van de wereld zijn er zorgen over de tarweoogsten. In Oekraïne zorgt de Russische inval voor grote problemen, doordat een deel van de landbouwgronden in onbruik is terwijl export van granen amper mogelijk is. Daarnaast kampen de Verenigde Staten, Frankrijk en India met weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken. Alleen in Rusland lijken de omstandigheden optimaal voor een goede oogst en spreekt president Vladimir Poetin van een recordoogst.

Het Amerikaanse ministerie voor landbouw raamt dat de wereldwijde tarweoogst dit jaar 4 miljoen ton lager uitvalt dan een jaar eerder. Voor het grootste deel komt dat door de oorlog in Oekraïne, waar boeren een derde minder van de graansoort zullen verbouwen. In India zorgen ernstige hittegolven voor een kleinere oogst.

Experts gepeild door persbureau Bloomberg wijzen er bovendien op dat het in Frankrijk uitzonderlijk droog is voor de tijd van het jaar, wat de graanoogsten van de grootste producent in de Europese Unie kan bedreigen.

Rusland grote oogst

In de landen om de Zwarte Zee is de bodemgesteldheid juist wel gunstig voor het verbouwen van tarwe. Rusland zal dan ook een grotere oogst hebben dan vorig jaar. Poetin verklaarde tijdens een kabinetsvergadering dat Rusland volgens specialisten 130 miljoen ton graan zal produceren, waarvan 87 miljoen ton tarwe. Dat zal dat Rusland in staat stellen "wereldwijd meer te leveren aan onze partners".

Graan staat vast in Oekraïne

In Oekraïne zijn de weersomstandigheden in principe ook gunstig voor de oogst. Doordat zeehavens van het land geblokkeerd zijn zit 20 miljoen ton graan 'vast' in silo's. Als dit niet kan worden geëxporteerd, is er geen ruimte het graan dat dit jaar wordt geoogst op te slaan. Oekraïne beschuldigt Rusland er ook van graan uit bezette gebieden te stelen en te verhandelen.

Broodprijzen

De zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. In Nederland waren brood en granen vorige maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Jan Willem van den Berg, agrarisch specialist van ING, verwacht dat de prijzen voor tarwe zeker tot in de zomer van 2023 hoog blijven. Pas dan worden de nieuwe oogstramingen voor dat jaar bekend en weten de markten waar ze aan toe zijn. Door grote onzekerheid rond Oekraïne wordt veel geboden op de oogsten van 2022. "Waar landen zelf nog voorraden aan granen hebben, nemen ze het zekere voor het onzekere en houden ze strategische reserves aan. Die komen niet op de vrije markt, dus datgene wat wel op de markt komt wil iedereen hebben."

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.