Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Laag consumentenvertrouwen en oplopende inflatie verwacht

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Laag consumentenvertrouwen en oplopende inflatie verwacht
De horeca doet op dit moment goede zaken. Nederlanders hebben weer zin om eropuit te gaan. In maart en april werd er dertig tot veertig procent meer uitgegeven aan eten en drinken dan in dezelfde maanden in 2019. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Dit meldt Misset Horeca.

De horecabranche kampte al voor de oorlog in Oekraïne met enorme kostenstijgingen. Alles liep flink op: voedingsmiddelen, verpakkings-, transport- en personeelskosten. Door de menuprijs te verhogen of het menu aan te passen, hebben horecaondernemers geprobeerd om de stijgingen op te vangen.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne eind februari zijn de prijzen nog verder omhooggegaan. Boeren moeten niet alleen meer betalen voor gas, maar ook voor landbouwproducten zoals oliezaden, graan, kunstmest en veevoer. Dit heeft vervolgens impact op de inkoopprijzen die de horecaondernemers moeten betalen voor vlees, zuivel, bier, sauzen, olie en groente.

Indirecte gevolgen

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zullen uiteindelijk op een indirecte manier groter zijn voor horecaondernemers. De inflatie in Nederland is namelijk de afgelopen twee maanden boven de elf procent uitgekomen. Consumenten worden hierdoor hard geraakt in hun portemonnee, waardoor zij minder geld kunnen uitgeven in de horeca.

In eerste instantie worden de gevolgen nog onderdrukt door de opgebouwde spaarreserves tijdens de pandemie en de lage werkloosheid. Toch belooft de inflatie weinig goeds als er wordt gekeken naar eerdere economische recessies waarbij er sprake was van een combinatie van een laag consumentenvertrouwen en een oplopende inflatie.

Fastfoodsector

Op basis van de eerdere economische recessies kan echter ook gesteld worden dat de quickservice sector relatief gezien het minste last van de huidige problematiek zal ervaren. Quickservice restaurants en fastfood restaurants hebben immers lagere menuprijzen en profiteren hierdoor van de trend waarbij de consument overstapt op goedkopere alternatieven, ook wel downtrading genoemd.

Daarnaast hebben deze restaurants op dit moment ook een betere startpositie, omdat zij over het algemeen beter uit de pandemie zijn gekomen dan de meeste cafés en restaurants. Wat in het verleden werkte tijdens de recessies geeft echter geen garantie voor de toekomst.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.