Horeca heeft grote financiele problemen, kabinet moet opschieten met fonds

Het kabinet moet opschieten met de komst van het herstelfonds. Steeds meer ondernemers hebben het financieel zwaar door de enorme berg private en belastingschulden. Dit speelt met name in de horeca- en evenementensector. Dit meldt NU.nl.

De voorzitter van ondernemersvereniging ONL, Hans Biesheuvel, geeft aan dat het om miljarden aan schulden gaat. Hij spreekt regelmatig met ondernemers die het financieel zwaar hebben. Biesheuvel geeft aan dat de eigenaren boven op de schulden ook al twee jaar lang niet kunnen investeren in hun zaak. Bij de bank aankloppen hoeven zij ook niet te proberen. Het is volgens Biesheuvel van belang dat het herstelfonds zo snel mogelijk komt.

Geldproblemen

Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er vorige maand 12.109 bedrijven zijn gestopt. Dit was 27 procent meer dan een jaar eerder. Echte faillissementen waren er weinig. De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Robèr Willemsen, geeft aan dat er in Nederland twintigduizend ondernemers zijn die op dit moment een negatief eigen vermogen hebben. Zij hebben tijdens de coronapandemie zo’n zes miljard euro aan eigen vermogen moeten gebruiken. Een deel van de ondernemers kwam immers niet in aanmerking voor de steunmaatregelen. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren flinke schulden opgebouwd die uiteindelijk allemaal moeten worden terugbetaald.

Extra zorgen

Wat er volgens Willemsen ook nog eens bovenop komt, is dat de horeca momenteel kampt met flinke prijsstijgingen. Hogere energiekosten en personeelskosten. Inkoopprijzen die bij sommige producten soms dertig procent hoger liggen dan voorheen. Een groot deel betaalt de ondernemer zelf, omdat hij huiverig is om dit door te berekenen aan de consument.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer