Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca Almere sluit noodgedwongen keukens door extreem personeelstekort

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca Almere sluit noodgedwongen keukens door extreem personeelstekort
Verschillende horecazaken in Almere moeten noodgedwongen de keuken sluiten op sommige dagen, omdat zij kampen met een extreem personeelstekort. Momenteel is er vraag naar zo’n duizend nieuwe horecawerknemers in Almere. Dit meldt Omroep Flevoland.

Restaurant Bakboord in Almere Haven moet sinds begin april iedere maandag gesloten blijven. Taco van der Meer is eigenaar van het restaurant en zegt op dit moment acht nieuwe mensen nodig te hebben om de zaak draaiende te kunnen houden. Van der Meer heeft de stap gezet om de zaak één dag per week te sluiten, zodat de gasten de kwaliteit kunnen verwachten die zij gewend zijn.

Van der Meer geeft aan dat zijn zaak niet de enige is die zo’n besluit heeft moeten nemen vanwege het personeelstekort. Hij zegt dat er verhalen rondgaan van horecazaken in de stad waar mensen naartoe gaan, terwijl de keuken gesloten is.

Diverse redenen

Er zijn verschillende redenen voor het personeelstekort. Allereerst de coronapandemie, waardoor veel medewerkers uit de sector zijn gestapt, omdat deze noodgedwongen dicht moest. Zij zijn in ander sectoren gaan werken. Van der Meer geeft aan dat een andere reden is dat er een stuk minder studenten aan het werk zijn in de horeca, omdat zij door de sluiting van de scholen tijdens de coronapandemie veel psychische problemen kregen. Velen zitten daardoor op dit moment thuis. Het is een grote groep die de horeca op dit moment mist. Tot slot zijn er ook veel buitenlandse medewerkers teruggegaan naar hun eigen land tijdens de pandemie.

Oplossing

Toch verwacht de eigenaar van restaurant Bakboord dat het personeelstekort grotendeels zal worden opgelost in de aankomende maanden door studenten. Van der Meer denkt dat veel studenten toch opnieuw in de branche zullen intreden. Dit in combinatie met mensen die vroeg met pensioen zijn gegaan, maar wel weer wat willen gaan doen. Ook denkt de horecaeigenaar dat een deel van de voormalige medewerkers die naar de GGD zijn gegaan, zullen terugkomen nu veel teststraten zijn gesloten.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.