Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arbeidsinspectie signaleert weinig misstanden Oekraïense vluchtelingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Arbeidsinspectie signaleert weinig misstanden Oekraïense vluchtelingen
Niet iedereen heeft het gevoel dat de Oekraïense vluchtelingen die in Nederland werk gevonden hebben, allemaal goed worden behandeld of betaald. Toch heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie maar heel weinig meldingen binnengekregen over mogelijke misstanden. Er zijn ook nog geen signalen dat er daadwerkelijk sprake is van arbeidsuitbuiting.

Inmiddels zijn er zeker 2660 Oekraïense vluchtelingen aan de slag in Nederland, onder meer bij boerenbedrijven waar er bijvoorbeeld voor het aspergesteken in deze tijd van jaar veel vraag is naar extra arbeidskrachten. Volgens Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, zijn daarbij al "enkele meldingen" van arbeidsuitbuiting bekend, liet ze donderdag weten aan de Tweede Kamer.

Nuance

Een woordvoerder van de Arbeidsinspectie nuanceert het geschetste beeld enigszins. Als er meldingen binnenkomen staat daarin vaak het woord arbeidsuitbuiting, maar gaat de melding eigenlijk over onderbetaling of de lengte van de werktijden. Dat is volgens hem iets anders. Van echte arbeidsuitbuiting is sprake als een werkgever bijvoorbeeld je paspoort inneemt, je geen contant geld laat hebben en je niet van het terrein af mag.

Acht meldingen

De meest recente cijfers gaan tot vorige week. De inspectie had toen acht meldingen binnen over mogelijke misstanden. Die berichten gingen ook niet over echte arbeidsuitbuiting in strafrechtelijke zin. Meldingen komen bijvoorbeeld van omwonende burgers of andere bedrijven, die het idee hebben dat een bepaald bedrijf zich niet aan de regels houdt.

Wat ook voorkomt is dat mensen denken dat Oekraïners die bij een bedrijf werken, daar eigenlijk ook al voor de Russische invasie illegaal aan de slag waren. Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht mogen in Nederland aan het werk zonder tewerkstellingsvergunning, maar eerder was dat nog niet zo.

Documenten opgevraagd

De inspectie heeft vooralsnog niet geconstateerd dat er zaken niet goed gaan. Maar de woordvoerder wijst erop dat het bij de meeste meldingen doorgaans even duurt voor de inspectie conclusies kan trekken. Er moeten dan ook loonstrookjes opgevraagd worden en er moet met de werknemers zelf en de werkgever worden gesproken.

Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland heeft de indruk dat het goed gaat met de inzet van vluchtelingen in de sector. De organisatie maakt zich er hard voor dat alles netjes gebeurt. De Oekraïners die werk hebben gevonden zouden het ook fijn vinden om weer aan de slag te zijn. Verder heeft LTO gehoord dat er ook al weer werkende vluchtelingen zijn die zouden denken aan een terugkeer naar hun thuisland.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.