Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijke Horeca Nederland ziet toename buitenlands personeel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De afgelopen twee jaar werd de horeca tot stilstand gebracht. Inmiddels zijn de zaken weer volledig geopend en gaan consumenten weer volop naar de terrassen toe, maar door wie worden zij bediend? Dit melden Hart van Nederland en Tubantia.

Aan de consumenten ligt het niet dat horecazaken het op dit moment moeilijk hebben. Ondanks de torenhoge inflatie van 21 procent in maart werd er geld meer uitgegeven in dezelfde maand in 2019. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO. De particuliere klanten van de bank hebben afgelopen maand vergeleken met maart 2019 17 procent meer in cafés uitgegeven en 6 procent meer in restaurants.

Verklaringen

Dit is te verklaren vanwege het spaargedrag van de burgers. Nederlanders hebben het geld dat zij de afgelopen twee jaar niet konden uitgeven in bijvoorbeeld de horeca opgespaard. Daarnaast is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor burgers niet bang zijn om zonder werk te komen zitten. Er staan immers voldoende vacatures open.

Personeelstekort

Dat de horecazaken het moeilijk hebben, ondanks dat zij weer volledig open kunnen, komt door het personeelstekort. Uit wanhoop worden er inmiddels buitenlandse werknemers ingezet in bijvoorbeeld de keuken en bediening.

In het restaurant Villa Ruimzicht zijn er arbeidskrachten uit Turkije, Bulgarije, Portugal en Indonesië. De Indonesiërs waren nog nooit in het buitenland geweest, aldus horecaondernemer Kees Hensen uit Doetinchem. Nu staan zij bij Hensen achter de bar in de Achterhoek.

Toename buitenlandse arbeidskrachten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er sprake is van een toename van buitenlandse vakmensen. Voordat de coronacrisis begon, hadden horecaondernemers het ook al vaak moeilijk om bijvoorbeeld chef-koks te vinden, waardoor zij noodgedwongen over de grens moesten kijken. Het personeelstekort is inmiddels een steeds groter probleem geworden. Met name in de bediening is er een groot tekort aan arbeidskrachten. Het horecabureau DOEN ziet kansen voor Oekraïense vluchtelingen in bijvoorbeeld Amsterdam. Daar is het inmiddels normaal om te maken te hebben met buitenlands personeel.

Door: Nationale Horecagids

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.