Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijke Horeca Nederland ziet toename buitenlands personeel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De afgelopen twee jaar werd de horeca tot stilstand gebracht. Inmiddels zijn de zaken weer volledig geopend en gaan consumenten weer volop naar de terrassen toe, maar door wie worden zij bediend? Dit melden Hart van Nederland en Tubantia.

Aan de consumenten ligt het niet dat horecazaken het op dit moment moeilijk hebben. Ondanks de torenhoge inflatie van 21 procent in maart werd er geld meer uitgegeven in dezelfde maand in 2019. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO. De particuliere klanten van de bank hebben afgelopen maand vergeleken met maart 2019 17 procent meer in cafés uitgegeven en 6 procent meer in restaurants.

Verklaringen

Dit is te verklaren vanwege het spaargedrag van de burgers. Nederlanders hebben het geld dat zij de afgelopen twee jaar niet konden uitgeven in bijvoorbeeld de horeca opgespaard. Daarnaast is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor burgers niet bang zijn om zonder werk te komen zitten. Er staan immers voldoende vacatures open.

Personeelstekort

Dat de horecazaken het moeilijk hebben, ondanks dat zij weer volledig open kunnen, komt door het personeelstekort. Uit wanhoop worden er inmiddels buitenlandse werknemers ingezet in bijvoorbeeld de keuken en bediening.

In het restaurant Villa Ruimzicht zijn er arbeidskrachten uit Turkije, Bulgarije, Portugal en Indonesië. De Indonesiërs waren nog nooit in het buitenland geweest, aldus horecaondernemer Kees Hensen uit Doetinchem. Nu staan zij bij Hensen achter de bar in de Achterhoek.

Toename buitenlandse arbeidskrachten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er sprake is van een toename van buitenlandse vakmensen. Voordat de coronacrisis begon, hadden horecaondernemers het ook al vaak moeilijk om bijvoorbeeld chef-koks te vinden, waardoor zij noodgedwongen over de grens moesten kijken. Het personeelstekort is inmiddels een steeds groter probleem geworden. Met name in de bediening is er een groot tekort aan arbeidskrachten. Het horecabureau DOEN ziet kansen voor Oekraïense vluchtelingen in bijvoorbeeld Amsterdam. Daar is het inmiddels normaal om te maken te hebben met buitenlands personeel.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.