Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijke Horeca Nederland ziet toename buitenlands personeel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De afgelopen twee jaar werd de horeca tot stilstand gebracht. Inmiddels zijn de zaken weer volledig geopend en gaan consumenten weer volop naar de terrassen toe, maar door wie worden zij bediend? Dit melden Hart van Nederland en Tubantia.

Aan de consumenten ligt het niet dat horecazaken het op dit moment moeilijk hebben. Ondanks de torenhoge inflatie van 21 procent in maart werd er geld meer uitgegeven in dezelfde maand in 2019. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO. De particuliere klanten van de bank hebben afgelopen maand vergeleken met maart 2019 17 procent meer in cafés uitgegeven en 6 procent meer in restaurants.

Verklaringen

Dit is te verklaren vanwege het spaargedrag van de burgers. Nederlanders hebben het geld dat zij de afgelopen twee jaar niet konden uitgeven in bijvoorbeeld de horeca opgespaard. Daarnaast is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor burgers niet bang zijn om zonder werk te komen zitten. Er staan immers voldoende vacatures open.

Personeelstekort

Dat de horecazaken het moeilijk hebben, ondanks dat zij weer volledig open kunnen, komt door het personeelstekort. Uit wanhoop worden er inmiddels buitenlandse werknemers ingezet in bijvoorbeeld de keuken en bediening.

In het restaurant Villa Ruimzicht zijn er arbeidskrachten uit Turkije, Bulgarije, Portugal en Indonesië. De Indonesiërs waren nog nooit in het buitenland geweest, aldus horecaondernemer Kees Hensen uit Doetinchem. Nu staan zij bij Hensen achter de bar in de Achterhoek.

Toename buitenlandse arbeidskrachten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er sprake is van een toename van buitenlandse vakmensen. Voordat de coronacrisis begon, hadden horecaondernemers het ook al vaak moeilijk om bijvoorbeeld chef-koks te vinden, waardoor zij noodgedwongen over de grens moesten kijken. Het personeelstekort is inmiddels een steeds groter probleem geworden. Met name in de bediening is er een groot tekort aan arbeidskrachten. Het horecabureau DOEN ziet kansen voor Oekraïense vluchtelingen in bijvoorbeeld Amsterdam. Daar is het inmiddels normaal om te maken te hebben met buitenlands personeel.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.