Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DNB wil generieke steun voor ondernemers nu loslaten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De overheid moet voortaan met veel gerichtere coronasteun komen als bedrijven opnieuw in de problemen komen door een virusuitbraak. Daarvoor pleit De Nederlandsche Bank (DNB) na een analyse van de steunmaatregelen die de regering vanwege de coronacrisis optuigde. Die maatregelen waren volgens de centrale bank succesvol bij het compenseren van omzetverliezen in het eerste jaar van de coronacrisis, maar een deel van de steun is ook terechtgekomen in bedrijfstakken die minder zijn geraakt door de crisis.

Een zogeheten generiek steunbeleid, oftewel maatregelen die niet voor een specifiek deel gelden maar landelijk van toepassing zijn, heeft volgens DNB tot gevolg dat bedrijven een kleinere prikkel hebben om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Nu we met corona moeten leren leven, is het volgens de centrale bank belangrijk dat de generieke steun vanaf nu wordt losgelaten.

In een ongunstig scenario waarin grote delen van de economie opnieuw langdurig moeten sluiten, is een gerichtere aanpak van de steun gewenst. Dit kan ten eerste door de steun meer toe te spitsen op de bedrijfstakken die direct geraakt worden door een verplichte sluiting. Daarnaast kan een omzetdrempel de doelmatigheid van de maatregelen vergroten.

Aantal faillissementen bleef laag

In maart 2020 greep het kabinet in om de omzetdaling van bedrijven als gevolg van de lockdownmaatregelen op te vangen. Dankzij die steunmaatregelen bleven het aantal faillissementen en de werkloosheid laag, waardoor de economie in tijden zonder lockdown weer snel kon opveren.

De steunmaatregelen hebben de overheid veel geld gekost. Maatregelen die bedoeld waren om ondernemers met omzetverlies te steunen, zoals de NOW en TVL, kostten in totaal zo'n 40 miljard euro. Ook hebben ondernemingen nu nog een openstaande schuld aan de Belastingdienst van ongeveer 20 miljard euro. Daarnaast hebben de steunmaatregelen er mogelijk voor gezorgd dat veel laagproductieve bedrijven overeind zijn gebleven, terwijl deze bedrijven onder normale omstandigheden failliet zouden zijn gegaan.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.