28 maart 2022 om 18:04
< 1 min lezen

Robotisering als oplossing voor personeelstekort in horecabranche

Met het personeelstekort moeten horecaondernemers dringend zoeken naar alternatieve oplossingen. Robotisering kan uitkomst bieden voor de problematiek. Dit meldt de Restaurantkrant.

De term robotisering wordt geassocieerd met eng, afstandelijk, ingewikkeld en onbetrouwbaar. Toch is het geen nieuw concept. Een koffiemachine die volledig automatisch is, is al een uitwerking van het concept. Tapsystemen die na een bepaalde hoeveelheid bier automatisch uitgaan en het glas niet verder vullen ook.

Robots in bediening

De robots die velen voor ogen hebben, nemen toe in de populariteit. Sushi San is een van de eerste Nederlandse zaken die ze in de bediening heeft. De eigenaar van het restaurant geeft aan dat het niet zo is dat de medewerkers worden vervangen door de robots. Zij dienen als ondersteuning en worden gebruikt om het eten naar de gasten te brengen en de vuile vaat op te halen. De medewerkers kunnen hierdoor de gasten extra service en aandacht bieden.

Taptafels

In de Bierfabriek zijn ze er al: taptafels. Vanaf zes personen kan er een tafel met een tapkraan worden gereserveerd. Als er moet worden afgerekend, wordt er per liter betaald. Op deze manier heeft de barman en de bediening minder werk. Wat ook mogelijk is, is dat er per getapt glas wordt betaald. Dit kan met een bankpas. Het is daarnaast een optie om de gasten andere dranken te laten tappen, zoals frisdrank.

Door: Nationale Horecagids

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Cafe

    Horeca Overijssel treedt hard op tegen overlastgevers

    10 oktober 2025 om 11:34
    • Cafe

    Horeca groothandel: de beste leveranciers voor jouw horecabedrijf

    9 oktober 2025 om 14:26

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland