Horeca koeling

Vanaf januari 2022 mag de horeca weer open. Dit betekent dat restaurants, cafés en andere eetgelegenheden ontzettend veel werk krijgen met het ontvangen en serveren van bezoekers. Deze nieuwe drukte zorgt ervoor dat er weer producten moeten worden ingeslagen om maaltijden op tafel te kunnen zetten. 

Horeca eigenaren weten als geen ander hoe belangrijk goede apparatuur is om het bedrijf in succesvolle banen te leiden. Voedingswaren mogen onder geen enkele omstandigheid bederven of op onhygiënische wijze geserveerd worden aan de gasten. Dit gaat tegen de regels van de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) in en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In enkele gevallen kan onjuiste bereiding van voedsel of een gebrek aan hygiëne in de keuken levensbedreigend zijn voor zowel de medewerkers als de bezoekers.  
 
Om voedingswaren op een veilige manier te bewaren, is een horeca koeling van uiterst belang binnen alle eetgelegenheden. Wanneer je als eigenaar van een horecagelegenheid op zoek gaat naar een koelingssysteem, moeten er met een aantal punten rekening gehouden worden. Deze staan hieronder op een rijtje! 
 

Het belang van een goede horeca koeling

Allereerst is het verstandig om te kijken naar het belang van een betrouwbaar koelingssysteem. Als eetgelegenheid serveer je vaak drankjes, hapjes en maak je gerechten uit diverse ingrediënten. Veel van deze voedingswaren moeten koud bewaard worden voordat deze gebruikt kunnen worden voor bereiding. 
 
Een koelingssysteem maakt dit mogelijk. Je kunt er drankjes, desserts, hapjes, ingrediënten, sauzen en nog veel meer andere producten in bewaren om te garanderen dat deze op de best mogelijke manier bij de gasten op tafel komen.  
 

Voldoende inhoud

Per horecagelegenheid verschilt de hoeveelheid voedsel die wordt bereid en verwerkt. Grote restaurants hebben meer ruimte en plaats nodig in de keuken dan kleinere cafeetjes. Een aandachtspunt, is daarom de inhoud van de koeling. De meeste standaard horeca koelingen hebben een inhoud van tussen de 400 en 600 Liter. Voor een bistro kan dit voldoende zijn, maar andere gelegenheden hebben misschien een inhoud van meer dan 1.000 Liter nodig.  
 

Type koelsysteem

Naast de inhoud, is het ook belangrijk dat er gekeken wordt naar de manier van koelen. Er bestaan namelijk diverse typen koelsystemen die ieder hun eigen functie hebben. In een standaard koeling kunnen veel producten bewaard worden die koel gehouden moeten worden. Wanneer het gaat om vlees of vis, is echter een andere vorm van koeling nodig. Deze producten blijven namelijk het langst goed wanneer ze ingevroren worden. Er wordt dan voorkomen dat bacteriën het eten kunnen bereiken en aantasten.
 
Daarom wordt onderscheid gemaakt tussen vrieskisten en koelkasten. Het grootste verschil is de temperatuur. Vrieskisten zijn bedoeld om producten in te kunnen vriezen, terwijl koelkasten voornamelijk etenswaren koel te houden. 
 
Voor luxe dranken, waaronder wijn, zijn er ook speciale koelingssystemen. Een wijnkoeling heeft bijvoorbeeld meerdere zones die verschillen in temperatuur. Zo kunnen er diverse wijnen gekoeld worden die ieder hun eigen optimale temperatuur hebben. 
 

Eigenschappen en energiezuinigheid

Andere dingen om rekening mee te houden tijdens het uitzoeken van een koeling, zijn het merk en overige specificaties of eigenschappen. De manier waarop de koeling bijvoorbeeld opent, lijkt op het eerste opzicht een onbelangrijk detail, maar kan een groot verschil maken. Schuifdeuren nemen minder ruimte in beslag en zijn gemakkelijk in het gebruikt, terwijl openklappende deuren meer ruimte nodig hebben, maar vaak wel bij een grote koeling horen. 
 
Energiezuinigheid is een gebied waar de laatste aantal jaren veel verbetering in is gekomen. Vijf tot tien jaar geleden, verbruikte de standaard koelkast ongeveer twee keer zoveel energie als nieuwere modellen. Koelkasten zijn apparaten die dag en nacht aanstaan en daardoor het hardst werken. Door een horeca koeling met een hoge energiezuinigheid te nemen, bespaart dit niet alleen geld, maar draagt de horecaonderneming ook bij aan een beter milieu!