Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit is waar je op moet letten bij de aanschaf van horeca koeling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Vanaf januari 2022 mag de horeca weer open. Dit betekent dat restaurants, cafés en andere eetgelegenheden ontzettend veel werk krijgen met het ontvangen en serveren van bezoekers. Deze nieuwe drukte zorgt ervoor dat er weer producten moeten worden ingeslagen om maaltijden op tafel te kunnen zetten. 
Horeca eigenaren weten als geen ander hoe belangrijk goede apparatuur is om het bedrijf in succesvolle banen te leiden. Voedingswaren mogen onder geen enkele omstandigheid bederven of op onhygiënische wijze geserveerd worden aan de gasten. Dit gaat tegen de regels van de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) in en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In enkele gevallen kan onjuiste bereiding van voedsel of een gebrek aan hygiëne in de keuken levensbedreigend zijn voor zowel de medewerkers als de bezoekers.  
 
Om voedingswaren op een veilige manier te bewaren, is een horeca koeling van uiterst belang binnen alle eetgelegenheden. Wanneer je als eigenaar van een horecagelegenheid op zoek gaat naar een koelingssysteem, moeten er met een aantal punten rekening gehouden worden. Deze staan hieronder op een rijtje! 
 

Het belang van een goede horeca koeling

Allereerst is het verstandig om te kijken naar het belang van een betrouwbaar koelingssysteem. Als eetgelegenheid serveer je vaak drankjes, hapjes en maak je gerechten uit diverse ingrediënten. Veel van deze voedingswaren moeten koud bewaard worden voordat deze gebruikt kunnen worden voor bereiding. 
 
Een koelingssysteem maakt dit mogelijk. Je kunt er drankjes, desserts, hapjes, ingrediënten, sauzen en nog veel meer andere producten in bewaren om te garanderen dat deze op de best mogelijke manier bij de gasten op tafel komen.  
 

Voldoende inhoud

Per horecagelegenheid verschilt de hoeveelheid voedsel die wordt bereid en verwerkt. Grote restaurants hebben meer ruimte en plaats nodig in de keuken dan kleinere cafeetjes. Een aandachtspunt, is daarom de inhoud van de koeling. De meeste standaard horeca koelingen hebben een inhoud van tussen de 400 en 600 Liter. Voor een bistro kan dit voldoende zijn, maar andere gelegenheden hebben misschien een inhoud van meer dan 1.000 Liter nodig.  
 

Type koelsysteem

Naast de inhoud, is het ook belangrijk dat er gekeken wordt naar de manier van koelen. Er bestaan namelijk diverse typen koelsystemen die ieder hun eigen functie hebben. In een standaard koeling kunnen veel producten bewaard worden die koel gehouden moeten worden. Wanneer het gaat om vlees of vis, is echter een andere vorm van koeling nodig. Deze producten blijven namelijk het langst goed wanneer ze ingevroren worden. Er wordt dan voorkomen dat bacteriën het eten kunnen bereiken en aantasten.
 
Daarom wordt onderscheid gemaakt tussen vrieskisten en koelkasten. Het grootste verschil is de temperatuur. Vrieskisten zijn bedoeld om producten in te kunnen vriezen, terwijl koelkasten voornamelijk etenswaren koel te houden. 
 
Voor luxe dranken, waaronder wijn, zijn er ook speciale koelingssystemen. Een wijnkoeling heeft bijvoorbeeld meerdere zones die verschillen in temperatuur. Zo kunnen er diverse wijnen gekoeld worden die ieder hun eigen optimale temperatuur hebben. 
 

Eigenschappen en energiezuinigheid

Andere dingen om rekening mee te houden tijdens het uitzoeken van een koeling, zijn het merk en overige specificaties of eigenschappen. De manier waarop de koeling bijvoorbeeld opent, lijkt op het eerste opzicht een onbelangrijk detail, maar kan een groot verschil maken. Schuifdeuren nemen minder ruimte in beslag en zijn gemakkelijk in het gebruikt, terwijl openklappende deuren meer ruimte nodig hebben, maar vaak wel bij een grote koeling horen. 
 
Energiezuinigheid is een gebied waar de laatste aantal jaren veel verbetering in is gekomen. Vijf tot tien jaar geleden, verbruikte de standaard koelkast ongeveer twee keer zoveel energie als nieuwere modellen. Koelkasten zijn apparaten die dag en nacht aanstaan en daardoor het hardst werken. Door een horeca koeling met een hoge energiezuinigheid te nemen, bespaart dit niet alleen geld, maar draagt de horecaonderneming ook bij aan een beter milieu!
18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket.