Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blurring: een (alcoholhoudend) drankje drinken bij de kapper of in de winkel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Uit onderzoek van ondernemersplatform Lightspeed blijkt dat een groot deel van de Nederlandse consumenten voorstander is van blurring tussen verschillende sectoren. Ongeveer een derde ziet het wel zitten om een winkel te kunnen bezoeken waar ook gegeten en gedronken kan worden. Dit melden Retailtrends en Entree Magazine.

Blurring, ook wel branchevervaging genoemd, is het concept waarbij de grens tussen verschillende branches wordt verzwakt. Voorbeelden hiervan zijn: een bierproeverij in de supermarkt organiseren; een hapje en drankje aanbieden tijdens een boekpresentatie of  naar de kapper gaan en daar een glas wijn kunnen drinken.

Alcoholwet

Nu zal het laatstgenoemde niet zo snel kunnen gebeuren door de nieuwe alcoholwet die sinds 1 juli 2021 van kracht is gegaan. Volgens de wet is blurring illegaal als het gaat om de verkoop van alcohol. De alcohol wet schrijft ook voor wat wel en niet verkocht en gegeten of gedronken mag worden in winkels, horeca en slijterijen. 

Niet-levensmiddelenwinkels en dienstverleners mogen geen alcohol verkopen en schenken, maar er zijn vergunningen die een uitzondering maken. Daarnaast zijn er concepten waarbij alcoholhoudende dranken wel verstrekt mogen worden door de ondernemer. Steeds meer horecaondernemers maken gebruik van de trend. Gastrovino La Liguria in Leidsenhage, een wijnbar en -winkel, is een voorbeeld hiervan. De wijnen en delicatessen kunnen volgens de eigenaar zowel gekocht worden om mee te nemen naar huis als ter plaatse genuttigd worden.

Legalisatie in regeerakkoord

Het kabinet wil blurring gaan legaliseren in het regeerakkoord. Een aantal jaren geleden heeft de VVD hier al een wetsvoorstel over ingediend. Toch is niet iedereen blij met dit plan. In 2018 kwam het kabinet met het Nationaal Preventieakkoord, waarin afspraken met het bedrijfsleven, de zorg en de gezondheidsorganisaties staan over het indammen van onder andere problematisch alcoholgebruik. Het toestaan van blurring in het verschaffen van alcohol zou betekenen dat er veel verkooppunten bij komen, waardoor het akkoord mogelijk niet bereikt zou kunnen worden.

Bron: Redactie Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.