Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zakelijke klanten betalen straks 21 euro per maand meer aan energie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Energieleverancier Vattenfall verhoogt in Nederland de variabele energietarieven per 1 april. Dat is eerder dan de gestelde termijn van 1 juli. Dat bevestigt Vattenfall na berichtgeving in De Telegraaf. Volgens Vattenfall stijgen de inkoopprijzen zo snel dat ze die eerder moeten doorberekenen.

Normaal gesproken passen energieleveranciers de variabele tarieven twee keer per jaar aan: op 1 januari en op 1 juli. Door de fors gestegen energieprijzen zijn gas en stroom de afgelopen weken, mede onder invloed van de Russische inval in Oekraïne, fors gestegen. Daarom verhoogt Vattenfall eerder de tarieven. Energieprijzen stijgen al sinds vorig najaar, toen economieën wereldwijd zich begonnen te herstellen van de coronapandemie. Daardoor steeg de vraag naar gas en stroom snel.

Zakelijke klanten betalen meer

Zakelijke klanten gaan er door de verhoging naar verwachting meer op achteruit dan consumenten. Dat komt omdat zij niet profiteren van de door het kabinet aangekondigde btw-verlaging op energie, zegt Vattenfall. Het van oorsprong Zweedse Vattenfall heeft zo'n 1,2 miljoen klanten in Nederland.

Een gemiddeld huishouden moet zo'n 11 euro per maand meer betalen. Voor stroom komt er bij een gemiddeld jaarverbruik van 2250 kilowattuur (Kwh) maandelijks 3 euro bij, voor gas is dat bij een gemiddeld jaarverbruik van 1200 m3 gas 8 euro per maand extra.

Zakelijke klanten betalen straks bij een gemiddeld jaarverbruik van stroom van 7000 Kwh 7 euro per maand meer. Bij een gemiddeld gasverbruik per jaar van 2000 m3 komt er zo'n 14 euro per maand bij. Opgeteld is dat 21 euro per maand meer.

Ondernemers verlichting bieden

Vattenfall wil dat de overheid ook kijkt naar het aanpassen van de opslag duurzame energie (ODE) om ondernemers verlichting te bieden. De ODE is een toeslag die elke klant betaalt en waarvan subsidies worden betaald.

Energieleverancier Eneco laat weten niet van plan te zijn op korte termijn de variabele tarieven aan te passen, aldus een woordvoerster. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat het dit jaar nog wel gebeurt. De markt is zo beweeglijk dat we moeten afwachten wat er gebeurt."

Bron: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.