Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Den Blijker begeleidt kookklunzen: geloofde niet dat ze bestaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Herman den Blijker geloofde niet dat er echt mensen bestaan "die niet eens een boterham kunnen maken", vertelt de chef-kok aan het ANP. "Dus dat wilde ik wel zien". In de kerstspecial De Kookklunzen - Herman vs. Alain moet zijn team, net als dat van chef-kok Alain Caron, een smakelijk kerstdiner op tafel krijgen. Een jury bestaande uit BN'ers zal bij elke gang de beste smaak en presentatie bepalen en daarmee welk team een geldprijs krijgt.

"Verbazingwekkend, vind ik het, dat het bestaat. Je gaat zelf om met mensen die gewoon kunnen koken. Dan zie je ineens mensen die nog niet eens het verschil tussen een braadpan en een kookpan weten. Dat zijn mensen die het gewoon niet kunnen en soms nog nooit hebben gedaan, omdat hun vriend of vriendin bijvoorbeeld gewoon altijd kookt."

De kandidaten moeten eerst pannenkoeken bakken, zodat de chefs een impressie kunnen krijgen van hun kookvaardigheden. "Maar dat was echt een drama", blikt Den Blijker terug. "Alles wat je kunt verzinnen ging mis. Het was niet te vreten, alles brandde aan. Iemand had een schildersbedrijf en die maakte het beste pannenkoekenbeslag. Dat was dat wel weer leuk om te zien", lacht hij.

Niet de bedoeling

Daarbij mogen de sterrenchefs niet ingrijpen, alleen aanwijzingen geven. Dat was onwennig, vertelt Den Blijker. "Je bent gewend om gelijk in te grijpen en je wil graag helpen, maar dat is niet de bedoeling. Je moet ze er pratend doorheen helpen." Moeilijker dan je denkt, vindt de chef. "Best lastig als mensen niet weten wat een garde is bijvoorbeeld. Of als je zegt: pak een aardappel en ze pakken een winterpeen."

Je moet het volgens hem dan ook soms gewoon maar "laten gebeuren". "Je wil het niet laten mislukken, maar het gebeurt soms gewoon. Zeg je: er moet een beetje room bij, dan pleuren ze er gewoon een liter bij." De frustratie moet je loslaten, zegt hij, je moet het gewoon niet al te serieus nemen. "Maar het leuke is dat als ze je aanwijzingen opvolgen, het nog best wel redelijk lukt ook. Daar was ik zelf ook verbaasd over."

De Kookklunzen - Herman vs. Alain is donderdag te zien op SBS6.

Door: ANP

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.