Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zo kies je het koksmes dat bij je past

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Als je dagelijks in de keuken staat, weet je vast en zeker wel dat een perfect koksmes goud waard is. Misschien heb je wel eens verschillende messen geprobeerd en ben je tot de ontdekking gekomen dat het ene mes het andere niet is en dat je voorkeur naar precies dat ene mes uit gaat. Dat is heel logisch. Het beste koksmes is namelijk voor iedereen anders. Zelfs in de professionele keuken past het ene mes uitstekend bij die ene kok terwijl een andere kok er absoluut jeuk van krijgt. Daarom hebben veel koks dan ook hun eigen messenset, die in veel gevallen ’s avonds ook mee naar huis gaat. Het beste koksmes is namelijk niet zomaar gekozen en als je deze dan uiteindelijk gevonden hebt moet je er zuinig op zijn. In dit blog gaan we je dan ook vertellen hoe je het beste koksmes kiest.

Wat is een koksmes?

Een koksmes is een universeel mes dat je zo ongeveer voor alles kunt gebruiken. Er zijn twee modellen op de markt: het Europese koksmes en het Japanse koksmes (een Santoku). Een Europees koksmes eindigt in een punt, terwijl de Santoku een hoek vormt aan het uiteinde. Een koksmes kan zo goed als alles snijden maar is vooral gemaakt voor het verwerken van groenten en fruit. 

Hoe kies je het juiste koksmes

Laten we je meteen uit de droom helpen. Het beste koksmes bestaat niet. Dat komt niet omdat de messen die verkocht worden slecht zijn maar het beste koksmes is voor iedereen verschillend. Een goed koksmes is heel persoonlijk. Je kunt het een beetje vergelijken met het kopen van een nieuwe spijkerbroek. Zodra je deze aantrekt weet je of deze als gegoten zit of dat je verder moet zoeken. Zo is het ook met een koksmes uitzoeken. Veel hang af van de grootte van je hand en of je een man of een vrouw bent. Vrouwen hebben vaak wat smallere en teerdere handen en zullen eerder kiezen voor een wat lichter met en een wat korter lemmet dan de gemiddelde man. Het kiezen van een koksmes dat bij je past is dus niet zomaar even gedaan.  

Waar op letten als je een koksmes uit gaat kiezen?

Als je op zoek gaat naar het, voor jou, beste koksmes zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Om te beginnen het budget. Koksmessen zijn namelijk in alle prijscategorieën verkrijgbaar en het is maar net welk exemplaar het beste bij jouw budget past. Daarnaast speelt het evenwicht, lengte en gewicht van het mes ook een grote rol. Zodra je voelt hoe het mes in de hand ligt, weet je instinctief ook meteen of je liever een lichter of een zwaarder mes wilt hebben. Het is ook verstandig om verschillende meslengtes uit te proberen. Een centimeter meer of minder kan soms een wereld van verschil betekenen. Tot slot is het zaak om na te gaan hoe je het mes kunt slijpen en onderhouden. Sommige legeringen zijn namelijk thuis moeilijker te slijpen dan andere en ook het onderhoud vraagt wat aandacht. Veel koks gruwen namelijk bij het idee hun mes in de vaatwasser te moeten steken. Het is dan wel zaak dat je koksmes gemakkelijk op de hand te reinigen is. 

Je ziet dat er heel wat komt kijken bij het uitkiezen van het koksmes dat bij je past. In veel gevallen is de keuze voor het beste steakmes sneller gemaakt maar daar lees je op een website van bijvoorbeeld de Nationale Horecagids meer over.

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.