Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Food pallets: hygiënisch transport binnen de voedselindustrie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Binnen de voedselindustrie is hygiëne één van de belangrijkste zaken. Hygiëne voorkomt de verspreiding van parasieten en voedselinfecties. Een voedselinfectie ontstaat wanneer een persoon voedselproducten eet of drinkt die geïnfecteerd zijn met bacteriën of virussen. Wat volgt, is een ontsteking van de maag en darmen. Vooral vleesproducten hebben extra aandacht nodig wanneer het aankomt op de bewerking ervan, aangezien rauwe vlees- of visproducten de grootste redenen zijn voor voedselinfecties.
Ook het hygiënisch vervoer van voedselproducten is belangrijk. Tijdens het transporteren hebben voedingsmiddelen de grootste kans om in contact te komen met bacteriën, virussen en parasieten. Binnen de transport van bedrijven die veel met voedsel werken, worden vaak kunststof food pallets en hygiënische pallets gebruikt. Deze pallets zijn speciaal ontwikkeld voor voedselcontact.  
 

Food approved pallets

Recent is er een food pallet ontworpen die duurzaam is en tóch hygiënisch genoeg is voor voedsel vervoer: de Circular Hygiëne Pallet H-2.0. Deze food pallets zijn gemaakt uit een speciaal materiaal dat een combinatie is van diverse verpakkingen van producten die direct in contact komen met voedsel, zoals bekers en trays. Door het gebruik van deze materialen, hebben de pallets een goedkeuring om direct in contact te mogen komen met voedsel. 
 
De food approved pallets hebben een aantal voordelen. Allereerst zijn de Circular Hygiëne Pallets H-2.0 zeer licht, en met een gewicht van 12,5 kg maakt dit de pallets ongeveer 30% lichter dan standaard pallets. Daarnaast bestaat het materiaal uit hoogwaardige polypropeen materialen die oorspronkelijk geproduceerd zijn voor eenmalige verpakkingen in de voedselindustrie maar nu een tweede leven krijgen.
 
De pallets hebben een levensduur van wel tien jaar en zijn daarnaast op een zeer duurzame manier geproduceerd. Ze kunnen hergebruikt worden en behouden de veiligheid en hygiëne die nodig is om voedsel te vervoeren. Kortom, de H-2. 0 pallets geven bedrijven de kans om de huidige mate van duurzaamheid binnen de maatschappij één stap voor te zijn. 
 

De H1 food pallets

Een andere optie, naast de H-2. 0 pallets, zijn de H1 food pallets. Deze pallets zijn speciaal bedoeld voor heavy duty werk en is geproduceerd uit HDPE, oftewel hogedichtheidpolyetheen, grondstoffen. Voor een lange tijd waren de H1 pallets de norm binnen de Europese levensmiddelenindustrie en werden deze pallets voor vele transport reizen ingezet. Ook deze pallets zijn food approved en mogen dus in direct contact komen met voedingsmiddelen.  
 
Zowel de H-2. 0 als de H1 pallets zijn online te vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in pallets en transport waaronder Palletcentrale, de ontwerper van de H-2. 0 pallets.
28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.