Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Eerdere sluiting is nekslag voor restaurants'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Als het kabinet besluit dat de horeca om 17.00 uur moet gaan sluiten, zou dat een "nekslag" zijn voor restaurants en cafés. Dat zegt voorzitter Maarten Hinloopen van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Den Haag. Nu moet de horeca nog om 20.00 uur de deuren sluiten, maar het Outbreak Management Team (OMT) zou adviseren dat de horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen om 17.00 uur dicht moeten gaan.

Hinloopen zegt een onderbouwing van een eventuele vervroegde sluiting te missen, want volgens hem zijn er geen bewijzen dat de horeca een grote besmettingshaard is. "Het blijft dan ook een raar verhaal om steeds naar de horeca te kijken." Hij maakt zich zorgen over het draagvlak bij horecaondernemers voor een vervroegde sluiting en zegt dat de horeca juist al heel veel doet om coronabesmettingen tegen te gaan.

Als het kabinet inderdaad besluit tot nog eerdere sluiting van de horeca moet de sector volgens Hinloopen extra steun krijgen. De huidige steunmaatregelen van de overheid voor de horeca zijn volgens hem onvoldoende. Een sluiting om 20.00 uur was volgens Hinloopen al heel slecht voor veel ondernemers.

Meer steun

De Amsterdamse horecaondernemer Riad Farhat zegt ook dat als er een vervroegde sluiting komt er dan veel meer steun voor de horeca moet komen. "Het is wat het is, maar dan wel met een veel uitgebreider steunpakket. Alleen dan kunnen we overleven en het hoofd boven water houden." Volgens Farhat is behoud van personeel nu het allerbelangrijkste voor de sector.

Zijn Rotterdamse collega Herman Hell zegt te snappen dat er meer maatregelen moeten komen tegen de pandemie om de zorg te ontlasten. "Maar in de horeca zijn er amper besmettingen. Het probleem is niet de horeca, dus sluiting schiet niet op. Het beleid is nu onnavolgbaar", aldus Hell. Volgens hem zit de oplossing van de crisis in een sterke vergroting van de ic-capaciteit in ziekenhuizen. "We zullen met dit virus moeten leren leven."

De landelijke afdeling van KHN laat weten de feiten af te willen wachten in de coronapersconferentie van vrijdagavond en niet te willen speculeren over een eventuele uitkomst. Een woordvoerster van KHN zegt dat het op dit moment nog alle kanten op gaat, als wordt gekeken naar de berichten in de media.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.