Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Honderden horecazaken in Amsterdam houden deuren dicht

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Honderden horecazaken in de hoofdstad houden de deuren gesloten sinds de nieuwe coronamaatregelen dit weekend zijn ingegaan. Dat bevestigt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland regio Amsterdam na berichtgeving van Het Parool. De redenen voor de sluitingen lopen uiteen, maar de combinatie van personeelstekort en de extra coronamaatregelen staan bovenaan de lijst, aldus de woordvoerster.

"Clubs kunnen zonder te placeren niet openblijven en veel bedrijven hebben een grote uitdaging om hun personeel te behouden. Dat vertrekt zelf weer uit de horeca en wacht niet op het moment dat het contract wordt beëindigd", aldus de woordvoerster. Horecaconcerns kiezen ervoor om slechts een aantal van de vestigingen te openen in plaats van allemaal, en door het teruglopende toerisme kiezen hotels met een restaurant ervoor helemaal gesloten te blijven bij weinig gasten. Exacte aantallen heeft de woordvoerster niet, maar het zou gaan om honderden gesloten bedrijven op een totaal van zo'n 6000 in Amsterdam.

Sinds dit weekend moet de horeca in plaats van om middernacht, om 20.00 uur de deuren sluiten. Voor een deel van de horecazaken maakt die regel, in combinatie van het extra werk om mensen te placeren en QR-codes te controleren, het niet mogelijk om "überhaupt nog een beetje omzet te maken", aldus KHN Amsterdam. "Mensen willen wel iets eerder uit eten, maar voor een feestcafé of club gaat dat echt niet lukken van vijf tot acht 's avonds."

KHN heeft het kabinet gevraagd om de sluitingsregels te verruimen. De horeca wil dat de regel gaat gelden dat er vanaf 20.00 uur geen nieuwe mensen meer mogen binnenkomen, maar iedereen die al aanwezig is, wel kan blijven zitten. Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft het OMT om een advies gevraagd over dit zogenoemde 'inloopmodel'.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.