Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Korte' sluiting winkels en horeca is nodig denkt de PvdA

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Als het aan de Partij van de Arbeid ligt, gaan de horeca en niet-essentiële winkels de komende weken dicht om de oplopende coronabesmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen terug te dringen. Dat zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken dinsdag voorafgaand aan het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet kondigde afgelopen vrijdag strengere coronamaatregelen af. Zo moet de horeca om 20.00 uur sluiten, en moeten niet-essentiële winkels zoals kleding- of elektronicazaken om 18.00 uur dicht. Maar dat gaat wat Kuiken betreft niet ver genoeg. "Het is niet populair, maar ik denk dat het nodig is: kroegen sluiten, niet-essentiële winkels sluiten. En dan voor een korte periode, zodat je op een fijne manier de winter door kan."

Hardere maatregelen

Kuiken denkt dat Nederland met het huidige pakket aan maatregelen "in het voorjaar nog in deze situatie zit. Mijn oproep aan het kabinet is, durf hardere maatregelen te nemen. Wees eerlijk, zeg niet dat we met drie weken klaar zijn". Dat ondermijnt volgens haar het vertrouwen in het coronabeleid.

2G-beleid

Het kabinet wil het ook mogelijk maken voor ondernemers een 2G-beleid te voeren, waarbij alleen gevaccineerden of mensen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt nog naar binnen mogen. Steun van een meerderheid van de Kamer is nog niet zeker.

De PvdA kijkt er volgens Kuiken "met een open blik naar". Ze zegt ook van ondernemers te horen die zeggen "ik moet een boterham verdienen, geef dan maar 2G. Maar ik zie ook de vraag, is het wel proportioneel. Het is een dilemma. Wat zegt het Outbreak Management Team, kunnen we het handhaven? Dat zijn allemaal vragen die ik aan het kabinet heb".

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.