Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mislukte oogsten en hoge energiekosten doen voedselprijzen nog verder stijgen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Etenswaren kunnen komende tijd nog duurder worden in bijvoorbeeld de supermarkt. Een belangrijke index voor de kosten van voedsel van de Verenigde Naties (VN) is afgelopen maand namelijk verder opgelopen, nadat in september al het hoogste niveau werd bereikt in tien jaar.

De graadmeter, die basisproducten van tarwe tot plantaardige oliën volgt, dikte in oktober met 3 procent aan. Tekorten drijven de prijzen van verschillende grondstoffen op, terwijl de tarweoogsten zijn getroffen door slecht weer. De stijgende energiekosten zorgen daarnaast voor problemen in de wereldwijde tuinbouw. Voor ondernemers met groentekassen is het in sommige gevallen simpelweg te duur om bijvoorbeeld de lichten aan te houden. Ook is kunstmest duurder geworden voor boeren.

De prijsstijgingen roepen bij deskundigen herinneringen op aan prijspieken in 2008 en 2011. Die zorgden destijds voor wereldwijde voedselcrises, met honger en maatschappelijke onrust in tal van landen. Sommige regio's zullen nu waarschijnlijk ook te maken krijgen met uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid, zo is de vrees.

Prijsstabilisatie

Toch zijn er nu ook tekenen van prijsstabilisatie voor sommige voedingsmiddelen. De prijzen van vlees en suiker liepen afgelopen maand iets terug en de wereldwijde voorraad aan graan lijkt voorlopig voldoende om aan de vraag te voldoen. Ook bij rijst, een van 's werelds meest vitale basisproducten, vallen de prijzen momenteel nog mee.

Hoge prijzen te merken in portemonnee

Dat het leven in rap tempo duurder wordt, is ook in Nederland te merken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bereikte de inflatie hier afgelopen maand het hoogste niveau sinds 2002. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft al aangegeven dat Nederlanders de hogere prijzen gaan merken in hun portemonnee. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart maakt zich daarom zorgen om mensen die het al langer niet breed hebben. Voor hen kunnen "enkele tientjes meer per maand" aan bestedingen al gauw problemen opleveren.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.