Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DNB wil minder ongelijkheid tussen vaste en flexibele contracten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de voorwaarden die bij een vast contract horen, moeten worden versoberd. Daarmee moet het verschil tussen flex en vast minder groot worden. Zo wil DNB de tijd dat loon wordt doorbetaald bij ziekte verkorten. Ook zou de zelfstandigenaftrek geleidelijk moeten worden afgebouwd en moeten algemene fiscale subsidies voor ondernemers op de schop. Minder ongelijkheid tussen vast en flex leidt volgens DNB tot een betere doorstroom van flexibele naar vaste banen.

DNB reageert op het arbeidsmarktadvies van de Sociaal Economische Raad (SER) van eerder dit jaar, waarin onder meer stond dat het minimumloon omhoog moet, nulurencontracten moeten worden afgeschaft en tijdelijke contracten maximaal drie jaar mogen duren. DNB maakt ook deel uit van de SER en stemde in met het advies. Maar volgens de DNB is er in de toekomst meer nodig.

Risico's vast contract verkleinen

Volgens DNB laat het SER-advies het vaste contract "in grote lijnen ongemoeid", terwijl bijvoorbeeld het verschil in bescherming tussen werknemers met een vast contract en een flexibel contract te groot is. De zwakkere deelnemers dragen de grootste risico's, en die worden in hoge mate bepaald door de contractvorm, zegt de toezichthouder.

DNB wil verder dat er niet twee maar een jaar loon wordt doorbetaald bij ziekte. Dat stelde de commissie-Borstlap, die de arbeidsmarkt onderzocht, eerder al voor. Daarmee worden de kosten en risico's van een vast contract kleiner voor werkgevers, met name in het midden- en kleinbedrijf, en wordt de kans op een vaste baan voor werknemers groter. Na dat jaar moeten verplichtingen voor re-integratie vervallen en werknemers die in de WIA komen, de uitkering voor langdurige arbeidsongeschiktheid.

Meer gelijkheid

Ook zijn er nog andere punten die voor kleinere verschillen kunnen zorgen, zoals het geleidelijk afbouwen van de zelfstandigenaftrek, waarvoor DNB al langer pleit. Algemene fiscale subsidies voor ondernemers moeten ook op de schop. Volgens DNB profiteren zzp'ers van regelingen die voor alle ondernemers gelden.

DNB benadrukt dat flexibilisering op de loer blijft liggen zolang vaste contracten "potentieel inflexibel, kostbaar en risicovol" blijven. De toezichthouder zegt dat de keuze om het vaste contract aan te passen bij het nieuwe kabinet ligt, in overleg met sociale partners.

Door: ANP

Lees ook: Personeelstekort horeca wordt opgevangen door QR-code

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.