Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Advocaat van aanvoerder Waku Waku wil demonstratielocatie niet verplaatsen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De demonstraties tot nu toe bij het Utrechtse restaurant Waku Waku hebben niet geleid tot wanordelijkheden of overlast voor het verkeer. Dat betoogde de advocaat van demonstrant Mordechai Krispijn. Die is het niet eens met een bepaling die burgemeester Sharon Dijksma heeft opgelegd dat er niet meer voor de deur op het Vredenburg mag worden gedemonstreerd. Dijksma vindt dat de betogingen moeten verkassen naar het Jaarbeursplein. Krispijn vraagt aan de rechter in kort geding om deze aanwijzing op te schorten. 

De advocaat van Krispijn stelt voor dat er de komende week toch voor de deur van het restaurant mag worden gedemonstreerd, en dan van 17.00 tot 23.00 uur, want "Waku Waku is hét symbool geworden voor anti-QR-protesten". Hij wees erop dat iedere demonstratie wel wat overlast met zich meebrengt, maar dat dat acceptabel is in een grote stad. "Het Vredenburg is een ideale locatie. Utrecht is geen dorp en en er is een brede stoep. Ik zie geen probleem." Hij noemde verplaatsing van de acties "disproportioneel".

De advocaat van de burgemeester erkende dat het centrum van Utrecht "wel wat gewend is", maar betoogde dat wanordelijkheden op de loer liggen als er veel uitgaanspubliek is, gemengd met veel demonstranten. Hij zei dat "voorbijgangers hinder en overlast hebben gehad en gasten van andere restaurants werden belaagd en geïntimideerd". Dat zou zijn gebleken uit gesprekken met buurtondernemers en de politie. Ook stonden er op een bepaald moment betogers op de busbaan.

Loyaliteit

De afgelopen dagen demonstreerden telkens tientallen tot honderden mensen bij Waku Waku. Het restaurant weigerde QR-codes van gasten te controleren en moest daarom van Dijksma de deuren sluiten. Zij kreeg daarin donderdag van de rechter gelijk.

Krispijn was overigens zelf niet bij de zitting aanwezig. Namens hem deed Dennis Spaanstra van Police For Freedom het slotwoord. Die betoogde dat er geen vooropgezet plan was om bij Waku Waku te gaan demonstreren, maar dat "vanuit het volk de wens ontstond om loyaliteit uit te spreken naar een ondernemer die hier (aan de coronapas, red.) niet aan wil meedoen."

De rechter doet vrijdagmiddag om 17.30 uur uitspraak.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.