Wie graag uit eten gaat, een voorstelling bijwoont of wil dansen in de club moet vanaf zaterdag zijn coronapas laten zien. Deze kan digitaal via de CoronaCheck-app worden getoond. Super handig als je een smartphone hebt. Maar hoe zit het met de ouderen die niet zo digitaal vaardig zijn?
Ongeveer de helft van 75-plussers heeft, volgens woordvoerder Renate Evers van de ANBO, een smartphone. Hiervan weet de helft niet precies hoe deze werkt. Het zou gaan om zo’n 1 miljoen ouderen die niet digitaal vaardig zijn, laat Evers weten. Sommige ouderen krijgen gelukkig hulp van hun kinderen of buren bij het downloaden van de CoronaCheck-app .Maar er is nog steeds een groep die er niet uitkomt. Zij zijn bang dat het hen niet slaagt om aan een QR-code te komen. Wat een beperking van hun vrijheid zou betekenen.
Bellen of printen
Hugo de Jonge verwees tijdens de persconferentie naar een telefoonnummer waar oudere mensen - die zijn gevaccineerd, genezen of getest - heen kunnen bellen voor een papieren QR-code. Deze wordt vervolgens thuisbezorgd of kan worden uitgeprint. Het nummer waar je heen kunt bellen: 0800-1351, blijkt slecht bereikbaar en de wachttijden zijn erg lang. Dit maakt het er niet makkelijker op.
Bij het aanvragen van de QR-codeop basis van een negatieve test, is thuisbezorgen niet een optie. De QR-code ligt dan niet binnen de vastgestelde 24 uur op de mat. Dus zit er niks anders op dan het uitprinten van de QR-code. Op
coronacheck.nl/print is een stappenplan die kan worden doorlopen. Ook dit blijkt voor ouderen geen gesneden koek. Er moet eerst ingelogd worden via
DigiD en dan kan de testuitslag binnen worden gehaald. Vervolgens wordt de QR-code via de mail gestuurd en kan deze uitgeprint worden. Maar niet elke oudere krijgt dat voor elkaar.
Liever een ‘geel boekje’
Belangenverenigingen
KBO Gelderland en
ANBO zouden graag willen dat de inentingspapieren van de GGD of het gele vaccinatieboekje voor ouderen gelden als toegangsbewijs. Volgens het ministerie zou dit te fraudegevoelig zijn.
Door: Nationale Horecagids
Bron: Metronieuws