Normal_rss_entry-323664

 Just Eat Takeaway ging vrijdag onderuit op de Amsterdamse beurs. Beleggers verwerkten het besluit van New York om de beperkingen van de vergoedingen die maaltijdbezorgers aan restaurants in de stad kunnen vragen permanent te maken. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl is in Amerika actief met het onlangs overgenomen Grubhub.

Op de Europese markten werd echter vooral gewacht op de toespraak die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell later op de dag zal houden tijdens de virtuele Jackson Hole-bijeenkomst. Beleggers letten tijdens de speech met name op hints van de Fed-baas over een mogelijk begin van de afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld. Enkele lokale Fed-presidenten lieten al weten dat het tijd is om de steunmaatregelen terug te draaien om oververhitting van de economie te voorkomen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 783,34 punten, ondanks een koersverlies van 4,5 procent voor Just Eat Takeaway. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi waren de sterkste stijgers in de hoofdindex, met winsten tot 2 procent. De MidKap verloor 0,3 procent tot 1093,31 punten. Frankfurt en Parijs bleven ongewijzigd. Londen won 0,1 procent.

Door: ANP