Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca niet in paniek na hoog percentage besmettingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het hoge percentage coronabesmettingen dat terug te voeren is op de horeca, lijdt niet tot paniek in de sector. "Het is wel een signaal", beseft Johan de Vos, de voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Landelijk directeur Dirk Beljaarts van KHN laat weten dat de branchevereniging zijn leden nogmaals op de regels zal wijzen, maar spreekt ook van "incidenten".

De beslissing van de overheid om mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen nu toch twee weken te laten wachten voordat ze automatisch de horeca in mogen, leidt tot verbazing. "Dit was vooraf al het grootste vraagteken. Hoe kan dit dan toch gebeuren?", vraagt De Vos zich af.

Hij twijfelt ook hoe goed testen voor toegang werkt, aangezien hij al over meerdere personen heeft gehoord die enkele dagen na een negatieve test juist positief testen op corona. "Dan was je dus de eerste keer besmettelijk."

Onwennig

Dat soort zaken hebben volgens De Vos mogelijk meegespeeld bij het feit dat er een relatief hoog aantal besmettingen was in de horeca afgelopen week. "Maar ook bij horecaondernemingen ging er in het eerste weekend wel het een en ander mis", geeft hij toe. "Het was wat onwennig, maar ik denk dat we onze zaakjes afgelopen weekeinde al beter op orde hadden."

De uitbraken in de horeca en verhalen over matige controles leidden er eerder toe dat minister Grapperhaus zei dat bedrijven die zich niet aan de regels houden aangepakt moeten worden. Dat herhaalde hij ook in een "constructief gesprek" met KHN, zegt landelijk directeur Dirk Beljaarts van de brancheorganisatie. "We zijn het er met de minister over eens dat zowel ondernemers als gasten de regels moeten naleven. Daarbij moeten de goede ondernemers niet hoeven te lijden onder de kwaden."

Niet bang voor aanscherpingen

Beljaarts beseft dat 19 procent besmettingen in de horeca als veel klinkt, maar de waarheid ligt volgens hem genuanceerder. "Het gaat om ruim vijfhonderd besmettingen terwijl er 55.000 horecazaken zijn met miljoenen bewegingen." Eerder wees KHN juist steeds op de RIVM-cijfers als bewijs dat er nauwelijks besmettingen in de horeca voorkwamen. "Maar dat is nauwelijks vergelijkbaar, want toen lagen de besmettingen veel hoger, waren veel zaken nog dicht en hadden we geen testen voor toegang."

Bang voor aanscherping van de regels als gevolg van de toename in besmettingen zijn beide horeca-ondernemers niet. "Het kabinet heeft altijd gestuurd op de situatie in ziekenhuizen en die is nog heel goed", geeft Beljaarts aan. "In Engeland zeggen ze: we moeten met het virus leren leven. Ik denk dat dit hier ook geldt", voegt De Vos daaraan toe.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.