Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeewater in flessen om mee te koken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km

IERSEKEVOOR (ANP) - Het Nederlandse bedrijf Le Petit Pêcheur uit Yerseke gaat zeewater bottelen en verkopen. Het denkt hiermee een gat in de markt te hebben ontdekt. „Het zeewater uit de Oosterschelde is ideaal om mee te koken", aldus directeur Cor Poppe, „niet om te drinken."

Onder de naam Aqua Divina zal het gebottelde zeewater eerst aan de horeca worden geleverd, maar er zijn plannen om het water ook in supermarkten te gaan verkopen.

Volgens de directeur is het koken met zeewater in de gastronomische keuken al langer in zwang en wordt het zilte water onder meer gebruikt voor het weer vers maken van schelpdieren. Zo is het bekroonde restaurant De Kromme Watergang een gebruiker van het water.

Maar de mogelijkheden voor de gewone thuiskeuken zijn ook legio, weet Poppe. „Denk maar aan aardappelen koken. Nu doe je er water en zout bij. Met dit product heb je dat ineen."

Op de vraag waarom iemand niet zelf naar de Oosterschelde kan gaan om een fles water te tappen in plaats van geld te betalen voor Aqua Divina, is Poppe duidelijk. „Dit is een voedselveilig product. Het water wordt gezuiverd van algen en zwevende deeltjes. Het is net zoiets als wanneer mensen zelf mosselen gaan rapen. Van de mosselen in de supermarkt weet je zeker dat je er geen nare gevolgen van hebt."

Maandag start de productie en eind januari gaan dan de eerste flessen gefilterd en gebotteld zeewater naar de restaurants. Meerdere Nederlandse en Belgische restaurants hebben al hun interesse getoond. De eerste flessen zeewater in de supermarkten, dat is nog toekomstmuziek.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.