Normal_rss_entry-311674

Het overgrote deel van de horecaondernemers zegt niet bereid te zijn om toegangstesten als voorwaarde voor toegang tot het horecabedrijf in te zetten. Ook als dit betekent dat er minder mensen welkom zijn. Dat komt naar voren uit een enquête onder leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De brancheorganisatie zelf zegt altijd al kritiek te hebben geuit op de toegangstesten. Volgens KHN ligt dit echter anders voor echt grote bedrijven zoals clubs en discotheken en evenementenlocaties waar veel mensen samenkomen. Omroep Brabant kwam met het bericht dat de horeca in die provincie niet aan testen voor toegang doet, omdat het teveel gedoe zou zijn. Het feit dat er opnieuw een extra barrière opgeworpen wordt voor een sector die al veilig bevonden was, stuit op onbegrip bij horecaondernemers, meldt KHN.

"We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude ‘normaal’ en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. " Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving."

Veiligheid

KHN benadrukt ook dat horecaondernemers dag in dag uit bezig zijn om de veiligheid van hun gasten en personeel te waarborgen. En dat gaat op enkel incident na goed. "Wij merken dat bij gasten het draagvlak voor de restricties van het kabinet met de dag afneemt en dat maakt het voor horecaondernemers hard werken om overal op toe te zien", zo klinkt het.

Verder wijst KHN er andermaal op dat het bron- en contactonderzoek van het RIVM laat zien dat het aantal besmettingen in de horeca zeer laag is.

Door: ANP