Gekalibreerde thermometer

Met de recente versoepelingen binnen de horeca, waarin restaurants weer onder voorwaarden open mogen, zal sector breed alles weer op gang komen. Een prettige ontwikkeling voor zowel de ondernemers als de liefhebbers van de horeca. Het afgelopen jaar heeft echter duidelijk het belang laten zien van hygiëne en voedselveiligheid, ook binnen de horeca. En omdat veel horecaondernemers in de komende periode een beroep gaan doen op nieuw personeel, is het prettig om met de juiste apparatuur te werken, waardoor voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. Een gekalibreerde voedselthermometer is één van de nieuwste oplossingen. 

Jaarlijks nog ruim half miljoen voedselvergiftigingen

Geen enkele horecaondernemer zal op het moment dat ze de vraag krijgen, ontkennen dat voedselveiligheid absolute prioriteit heeft. Toch vinden in Nederland jaarlijks, om uiteenlopende redenen, nog ruim een half miljoen voedselvergiftigingen plaats. Rondom het bereiden, behandelen en verwerken van voedsel gelden daarom zogenaamde HACCP-richtlijnen, als zijnde een hygiënecode. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert periodiek op de naleving van deze hygiënecode, waarin horecabedrijven aantonen te voldoen aan de wettelijke eisen.

Elke horecaondernemer die ter plekke voedsel en dranken uitserveert ter consumptie, dient zich aan de laatste richtlijnen rondom de hygiënecode te houden. Omdat die richtlijnen steeds strenger worden, is het nodig om blijvend te investeren in hygiëne en voedselveiligheid.  

Voedselveiligheid garanderen

De omgang met vlees en vis is een terugkerend onderwerp binnen de voedselveiligheid. Een gebrekkige gaarheid of te lage temperatuur van dergelijke gerechten kan al snel resulteren in een voedselvergiftiging; iets waar een restauranthouder absoluut niet op zit te wachten. Voor horecaondernemers is het, met de hygiënecode in ogenschouw genomen, absolute noodzaak om de voedselveiligheid te garanderen. Maar hoe? Dat kan uiteraard door je aan een aantal vastgestelde richtlijnen te houden, zoals persoonlijke hygiëne, het vers bewaren van vlees en vis en de juiste bereiding. Daarbovenop zorgen slimme oplossingen voor verbeterde garanties in de keuken.

Eén van die slimme oplossingen is de gekalibreerde voedselthermometer. Een apparaat waarmee je heel eenvoudig de temperatuur van een stuk vlees kunt bepalen, zowel bij het bewaren als ten tijde van de bereiding. Omdat de juiste gaarheid van vlees bij bereiding niet altijd aan de buitenkant zichtbaar is, en daarmee niet gegarandeerd kan worden, is het wenselijk om nauwkeurig en in één oogopslag de temperatuur te kunnen vaststellen. Gekalibreerde voedselthermometers doen exact dat. De voedselthermometer prik je eenvoudig in het vlees, waarna direct en nauwkeurig de temperatuur wordt vastgesteld.

Investeren in personeel en innovatie

Naast innovatieve oplossingen voor de horeca, zal in de komende periode ook geïnvesteerd moeten worden in de opleiding van, naar verwachting, de grote toestroom van nieuw horecapersoneel. Een deel van deze groep zal nog onervaren zijn in de omgang met zaken als hygiëne en voedselveiligheid in de keuken. Om ook in de nieuwe situatie als horecaondernemer te blijven voldoen aan HACCP-richtlijnen, is het daarom ook gewenst om te investeren in training en opleiding.

Investeren in kennis én innovatie: hierdoor kan de horeca hygiëne en voedselveiligheid blijven garanderen.