Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tips voor het sfeervol inrichten van je restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ben je pas eigenaar geworden van een café of restaurant, of wil je er heel graag eentje openen? Dan is het ook belangrijk om na te denken over de inrichting, omdat dit deel uitmaakt van de uitstraling. Sterker nog, een sfeervol interieur kan voor meer klandizie zorgen! Wij hebben een aantal tips voor je verzameld voor het inrichten van je café of restaurant. 

Start met een moodboard

Een moodboard kan helpen om voor ogen te krijgen voor wat voor stijl je wilt gaan. Dit kan digitaal, maar ook ouderwets door te knippen en plakken. Zoek voorbeelden van interieurs of andere beelden die je aanspreken, en verzamel deze tot een moodboard. Grote kans dat je hier al wel een bepaalde stijl in terug ziet komen. Kies een stijl en kleurenpalet en houd dit als richtlijn voor de inrichting van je café of restaurant.

Ga voor comfortabel meubilair

Je wilt natuurlijk wel dat klanten de hele avond blijven zitten. Let daarom bij het kopen van meubilair niet alleen op hoe deze eruit zien, maar ook op het comfort. Ga voor kwalitatieve horeca tafels en stoelen, zodat ze niet alleen comfortabel zijn maar ook lang meegaan.

Kies goede verlichting

Niet alleen het meubilair, maar ook de verlichting is belangrijk in een café of restaurant. Verlichting is namelijk functioneel en sfeerbepalend. Ga weer terug naar je moodboard en kijk welke soort verlichting past bij de gehele uitstraling waar je voor wilt gaan. Fris en helder, of juist heel warm en sfeervol? Met mooie lampenkappen kun je een bepaalde stijl versterken.

Wissel meubels af

In plaats van voor alleen dezelfde meubels te gaan, kun je ook verschillende meubels kiezen. Dit zorgt ervoor dat het interieur er een stuk speelser uitziet en niet te saai wordt. Ga wel voor meubels in dezelfde stijl en kleuren, omdat je wel wilt dat het een geheel blijft. 

Zorg voor ruimtelijkheid

Heb je de verlichting en meubilair binnen? Dan kan het inrichten beginnen. Houd er met inrichten rekening mee dat de opstelling wel ruimtelijk blijft, zodat gasten voldoende loopruimte hebben.

Houd rekening met de akoestiek

Ook de akoestiek in een café of restaurant is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat gasten hard moeten praten om elkaar te kunnen verstaan. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om harde geluiden te dempen.

Vergeet het toilet niet

Last but not least: vergeet het toilet niet! Jammer als de uitstraling van je café of restaurant prachtig is, en het toilet daar geheel buiten valt. Zorg er daarom voor dat je ook de toiletruimte wat liefde geeft.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.