Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tips voor het sfeervol inrichten van je restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ben je pas eigenaar geworden van een café of restaurant, of wil je er heel graag eentje openen? Dan is het ook belangrijk om na te denken over de inrichting, omdat dit deel uitmaakt van de uitstraling. Sterker nog, een sfeervol interieur kan voor meer klandizie zorgen! Wij hebben een aantal tips voor je verzameld voor het inrichten van je café of restaurant. 

Start met een moodboard

Een moodboard kan helpen om voor ogen te krijgen voor wat voor stijl je wilt gaan. Dit kan digitaal, maar ook ouderwets door te knippen en plakken. Zoek voorbeelden van interieurs of andere beelden die je aanspreken, en verzamel deze tot een moodboard. Grote kans dat je hier al wel een bepaalde stijl in terug ziet komen. Kies een stijl en kleurenpalet en houd dit als richtlijn voor de inrichting van je café of restaurant.

Ga voor comfortabel meubilair

Je wilt natuurlijk wel dat klanten de hele avond blijven zitten. Let daarom bij het kopen van meubilair niet alleen op hoe deze eruit zien, maar ook op het comfort. Ga voor kwalitatieve horeca tafels en stoelen, zodat ze niet alleen comfortabel zijn maar ook lang meegaan.

Kies goede verlichting

Niet alleen het meubilair, maar ook de verlichting is belangrijk in een café of restaurant. Verlichting is namelijk functioneel en sfeerbepalend. Ga weer terug naar je moodboard en kijk welke soort verlichting past bij de gehele uitstraling waar je voor wilt gaan. Fris en helder, of juist heel warm en sfeervol? Met mooie lampenkappen kun je een bepaalde stijl versterken.

Wissel meubels af

In plaats van voor alleen dezelfde meubels te gaan, kun je ook verschillende meubels kiezen. Dit zorgt ervoor dat het interieur er een stuk speelser uitziet en niet te saai wordt. Ga wel voor meubels in dezelfde stijl en kleuren, omdat je wel wilt dat het een geheel blijft. 

Zorg voor ruimtelijkheid

Heb je de verlichting en meubilair binnen? Dan kan het inrichten beginnen. Houd er met inrichten rekening mee dat de opstelling wel ruimtelijk blijft, zodat gasten voldoende loopruimte hebben.

Houd rekening met de akoestiek

Ook de akoestiek in een café of restaurant is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat gasten hard moeten praten om elkaar te kunnen verstaan. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om harde geluiden te dempen.

Vergeet het toilet niet

Last but not least: vergeet het toilet niet! Jammer als de uitstraling van je café of restaurant prachtig is, en het toilet daar geheel buiten valt. Zorg er daarom voor dat je ook de toiletruimte wat liefde geeft.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.