Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tips voor het sfeervol inrichten van je restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ben je pas eigenaar geworden van een café of restaurant, of wil je er heel graag eentje openen? Dan is het ook belangrijk om na te denken over de inrichting, omdat dit deel uitmaakt van de uitstraling. Sterker nog, een sfeervol interieur kan voor meer klandizie zorgen! Wij hebben een aantal tips voor je verzameld voor het inrichten van je café of restaurant. 

Start met een moodboard

Een moodboard kan helpen om voor ogen te krijgen voor wat voor stijl je wilt gaan. Dit kan digitaal, maar ook ouderwets door te knippen en plakken. Zoek voorbeelden van interieurs of andere beelden die je aanspreken, en verzamel deze tot een moodboard. Grote kans dat je hier al wel een bepaalde stijl in terug ziet komen. Kies een stijl en kleurenpalet en houd dit als richtlijn voor de inrichting van je café of restaurant.

Ga voor comfortabel meubilair

Je wilt natuurlijk wel dat klanten de hele avond blijven zitten. Let daarom bij het kopen van meubilair niet alleen op hoe deze eruit zien, maar ook op het comfort. Ga voor kwalitatieve horeca tafels en stoelen, zodat ze niet alleen comfortabel zijn maar ook lang meegaan.

Kies goede verlichting

Niet alleen het meubilair, maar ook de verlichting is belangrijk in een café of restaurant. Verlichting is namelijk functioneel en sfeerbepalend. Ga weer terug naar je moodboard en kijk welke soort verlichting past bij de gehele uitstraling waar je voor wilt gaan. Fris en helder, of juist heel warm en sfeervol? Met mooie lampenkappen kun je een bepaalde stijl versterken.

Wissel meubels af

In plaats van voor alleen dezelfde meubels te gaan, kun je ook verschillende meubels kiezen. Dit zorgt ervoor dat het interieur er een stuk speelser uitziet en niet te saai wordt. Ga wel voor meubels in dezelfde stijl en kleuren, omdat je wel wilt dat het een geheel blijft. 

Zorg voor ruimtelijkheid

Heb je de verlichting en meubilair binnen? Dan kan het inrichten beginnen. Houd er met inrichten rekening mee dat de opstelling wel ruimtelijk blijft, zodat gasten voldoende loopruimte hebben.

Houd rekening met de akoestiek

Ook de akoestiek in een café of restaurant is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat gasten hard moeten praten om elkaar te kunnen verstaan. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om harde geluiden te dempen.

Vergeet het toilet niet

Last but not least: vergeet het toilet niet! Jammer als de uitstraling van je café of restaurant prachtig is, en het toilet daar geheel buiten valt. Zorg er daarom voor dat je ook de toiletruimte wat liefde geeft.

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.