Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet bekijkt per week of terrassen open kunnen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. "We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols", zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid maandag na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Dinsdag bespreekt het kabinet welke coronamaatregelen worden verlengd of niet. Die worden 's avonds in een persconferentie bekendgemaakt. Het lijkt erop dat per 21 april de terrassen niet opengaan. "Ik zou het liefst willen dat dit aan de orde is, maar ik ben hier somber over. Er ligt een heel helder advies van het OMT", aldus Grapperhaus.

Dat kan nu nog niet, zegt de veiligheidsminister, omdat dit te veel mensen op de been brengt. "Wij moeten alles afwegen en de druk op de ziekenhuizen is echt enorm. Wij zitten heel dicht bij die piek. Als die piek hoger gaat worden, dan gaan er ongelukken gebeuren. Het OMT zegt dat we nog even moeten volhouden. Heel even is in elk geval korter dan een maand", laat de minister weten.

Aboutaleb zal teleurgesteld zijn

Het uitstellen van versoepelingen is volgens hem een ontzettend moeilijk probleem omdat bij een groot aantal Nederlanders een soort moeheid heerst. "De teleurstelling begrijpen we. Vorige week zagen we een lichtpunt en een paar dagen later was dit lichtpunt toch een beetje minder zichtbaar."

Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten heel teleurgesteld te zijn als het kabinet dinsdag besluit de buitenruimte toch op slot te houden. Volgens hem moeten de terrassen, dierentuinen en andere buitenparken zoals de Hortus zo snel mogelijk open. Samen met de andere burgemeesters van de grote steden pleitte hij hier al vaker voor. Hij vergelijkt het met het openstellen van de basisscholen. Toen wist het kabinet vooraf dat dit meer besmettingen zou veroorzaken, maar dit gevolg was ingecalculeerd. "De welzijn van de kinderen stond hier tegenover."

Gooi de openbare ruimte open, want mensen trekken er toch massaal op uit als het mooi weer is. Het gaat hierbij volgens Aboutaleb om de naleving van de regels. "Er is een grens aan wat je als burgemeester kunt doen. Hoever ben je bereid om te gaan?", vraagt hij zich af. "Als er duizenden mensen hutjemutje in het Kralingse Bos zitten, ben ik niet bereid om een waterkanon in te zetten. Als er heel veel mensen zijn dan is het ook ondoenlijk om een boa of agent op pad te sturen om iedereen op de bon te slingeren."

Durf tonen

De Rotterdamse burgemeester hoopt dat het kabinet durf toont en heroverweegt om onder meer de terrassen 21 april toch open te stellen. "Wij vragen niet zoveel, alleen de openbare ruimte. De rest kan nog even wachten", zegt hij.

Zijn collega Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en de voorzitter van het Veiligheidsberaad, pint zich minder vast op een datum. "Het bieden van perspectief is het belangrijkste. Het mooiste zou zijn als het versoepelen zo spoedig mogelijk begint."

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.