Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Verstandig om terrassen te openen als naleving dan verbetert'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Als het heropenen van terrassen leidt tot een betere naleving van de coronamaatregelen, dan is dat "verstandig beleid", vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De ziekenhuisbestuurder reageert welwillend op het pleidooi van burgemeesters van de vier grote steden. Zij zien liever open terrassen dan overvolle parken.

"De burgemeesters zien goed wat er gebeurt en geven aan: dit is voor ons heel moeilijk te handhaven", zegt Kuipers. "Misschien gaat het gecontroleerder als je het op een andere manier doet." Wat de voorzitter van de acute zorgsector betreft is "alles dat lukt om de naleving vol te houden verstandig". Hij voegt er wel een algemene waarschuwing aan toe: "Als je te snel versoepelt, kun je nog gemakkelijk ontsporen."

Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 750 mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 30 april vorig jaar. "Op de ic's is continu grote drukte", zegt Kuipers daarover. Hij signaleert tegelijkertijd dat de instroom iets lijkt af te vlakken. "Het valt nog niet te zeggen of die trend doorzet, maar dat hopen we." Nog altijd ziet de LNAZ-voorzitter "geen enkele indicatie dat wij gaan uitkomen op een zwart scenario".

Piek derde coronagolf

Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat de piek van deze derde coronagolf voor de ziekenhuizen in zicht is en minder hoog zal uitvallen dan eerder op basis van modellen was uitgerekend. Wat Kuipers betreft zijn de ontwikkelingen in lijn met de verwachting en is geen sprake van meevallers of tegenvallers. De modellen die het RIVM hanteert, zijn "fantastisch" als het om het bepalen van beleid gaat, zegt hij, maar slechts "een theoretische exercitie en niet meer dan dat" als het om de ziekenhuisbezetting gaat. "De bandbreedtes zijn te groot om bruikbaar te zijn voor ziekenhuizen."

Over het vaccin van AstraZeneca, dat uit voorzorg nu niet aan mensen onder de 60 jaar wordt gegeven, zegt Kuipers dat het "doodzonde is" dat het prikken voor een deel van de mensen weer moet worden gestaakt. "Je hoopt dat het programma zo snel mogelijk hervat wordt. Vaccineren is de weg uit deze crisis", aldus de voorzitter. "Waar trombose-experts op wijzen, en daar hebben ze een punt, is dat de frequentie van de bijwerkingen heel laag is." Kuipers hoopt dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) "snel met een grondig oordeel komt".

Over de langere termijn zegt de zorgbestuurder dat het coronavirus "niet meer weggaat". Ook niet als het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd. "Covid zal terugkomen, maar hopelijk niet op hetzelfde niveau. Het is een nieuw ziektebeeld dat een plaats opeist in de Nederlandse zorgwereld." De capaciteit in ziekenhuizen moet daarop worden aangepast.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.