Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De Librije en Inter Scaldes behouden drie Michelinsterren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen behouden hun drie Michelinsterren. Nederland krijgt er dit jaar geen nieuw driesterrenrestaurant - de hoogste culinaire categorie - bij, zo werd duidelijk tijdens een online ceremonie van Michelin in een leeg DeLaMar Theater in Amsterdam.

Acht Nederlandse restaurants zijn dit jaar voor het eerst bekroond met een groene ster voor duurzame gastronomie. Naast De Librije gingen die naar Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen.

Zaterdag kwam per ongeluk naar buiten dat tien restaurants in elk geval een ster erbij hebben gekregen. Als gevolg van een technische storing stonden ze al in de Michelin-app. Zo hoorde chef Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok (Limburg) dat hij in een klap twee sterren kreeg. Van Wolde, die met zijn voormalige restaurant Beluga ook twee sterren had, begon vorig jaar maart met zijn nieuwe zaak. Restaurant 212 Amsterdam werd ook al verrast met een tweede ster. Nieuwkomers, met één ster, zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Kasteel Heemstede in Houten, Zeezout in Rotterdam, Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Meliefste in Wolphaartsdijk (Zeeland) en Tilia (voorheen De Zwaan) in Etten-Leur.

Verrassend

Nederland telt nu 113 sterrenrestaurants, twee meer dan vorig jaar. Naast de twee driesterrenzaken zijn er nu achttien restaurants met twee sterren en 93 met een. Zeven zaken verloren een ster. Verder werd Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof in Nuenen uitgeroepen tot beste sommelier van het jaar. De Service Award ging naar gastvrouw Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Zuidwolde en Alex Haupt van het Amsterdamse restaurant 101 Gowrie kreeg de titel Jonge Chef van het jaar.

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, zei dat de chefs ondanks het zware coronajaar de inspecteurs zijn blijven verrassen. "We weten dat het zwaar is voor iedereen, in het bijzonder voor de chefs en hun team." Volgens hem is het daardoor "meer dan ooit" belangrijk de chefsgemeenschap bij elkaar te brengen. "We hopen dat restaurants snel weer open kunnen en dat deze selectie mensen aanmoedigt weer naar restaurants te gaan zodra het weer kan."

De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector.

Door: ANP

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.