Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Honderden horecaondernemers doen mee aan Project Picknick'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Honderden horecaondernemers uit het hele land doen zondag 28 maart mee aan het zogeheten Project Picknick, een picknickinitiatief van een groep horecaondernemers uit Breda. Dat zegt mede-initiatiefnemer Johan de Vos, voorzitter van de afdeling Koninklijke Horeca Nederland in Breda. "Het is een algemene oproep aan mensen om lokaal producten te kopen", aldus De Vos.

Mensen die willen komen picknicken kunnen van de afhaalfunctie van kroegen en restaurants gebruikmaken voor eten en drinken. De picknick is een reactie op het kabinetsbesluit om de terrassen voorlopig dicht te houden. De actie ontstond in Breda, waar eind februari al een soortgelijk initiatief was. De horeca is al sinds eind vorig jaar dicht. De actie gaat wel in tegen de coronamaatregelen van de overheid, ingevoerd om het aantal contactmomenten tegen te gaan. Nu mogen er maximaal twee mensen samenkomen op openbare plekken en in de buitenruimte.

De gemeente Breda heeft geen bezwaar tegen het plan, zegt een woordvoerder. "Afhalen mag, picknicken mag en als mensen zich aan de regels houden, is er geen enkel probleem. We hebben ook geen plan om te handhaven hierop."

Kleedjes

De Vos zat ook al achter eerdere horeca-initiatieven, zoals het plan om in maart tegen de coronamaatregelen in toch open te gaan en weer later om terrassen toch buiten te zetten. De Vos is van plan elke dag dat het lekker weer is mensen op te roepen om buiten te komen picknicken. "Komende week wordt het 20 graden. Dan zal het wel gezellig worden."

Volgens De Vos doen de KHN-afdelingen uit Maastricht, Bergen op Zoom, Alkmaar en Venray ook mee en is er animo voor de actie. In Venray biedt een onderneming bijvoorbeeld picknickboxen aan. Daarvan zijn er volgens De Vos al 550 verkocht, terwijl de onderneming eerder had ingezet op 250 boxen. In Alkmaar worden volgens De Vos kleedjes neergelegd waarop mensen kunnen gaan zitten.

Klapstoeltjes

Weer andere restauranthouders verhuren bijvoorbeeld stoelen, anderen roepen mensen op hun eigen klapstoel mee te nemen en zodra handhavers arriveren, de stoeltjes in te klappen en ermee naar een volgende horecagelegenheid te gaan.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei eerder begrip te hebben voor het initiatief en hoopt dat de actie een duidelijk signaal afgeeft aan de politiek. Volgens KHN staat het water veel ondernemers aan de lippen. Met inachtneming van de coronavoorschriften kan de horeca veilig open, meent KHN.

Door: ANP

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.