Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Honderden horecaondernemers doen mee aan Project Picknick'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Honderden horecaondernemers uit het hele land doen zondag 28 maart mee aan het zogeheten Project Picknick, een picknickinitiatief van een groep horecaondernemers uit Breda. Dat zegt mede-initiatiefnemer Johan de Vos, voorzitter van de afdeling Koninklijke Horeca Nederland in Breda. "Het is een algemene oproep aan mensen om lokaal producten te kopen", aldus De Vos.

Mensen die willen komen picknicken kunnen van de afhaalfunctie van kroegen en restaurants gebruikmaken voor eten en drinken. De picknick is een reactie op het kabinetsbesluit om de terrassen voorlopig dicht te houden. De actie ontstond in Breda, waar eind februari al een soortgelijk initiatief was. De horeca is al sinds eind vorig jaar dicht. De actie gaat wel in tegen de coronamaatregelen van de overheid, ingevoerd om het aantal contactmomenten tegen te gaan. Nu mogen er maximaal twee mensen samenkomen op openbare plekken en in de buitenruimte.

De gemeente Breda heeft geen bezwaar tegen het plan, zegt een woordvoerder. "Afhalen mag, picknicken mag en als mensen zich aan de regels houden, is er geen enkel probleem. We hebben ook geen plan om te handhaven hierop."

Kleedjes

De Vos zat ook al achter eerdere horeca-initiatieven, zoals het plan om in maart tegen de coronamaatregelen in toch open te gaan en weer later om terrassen toch buiten te zetten. De Vos is van plan elke dag dat het lekker weer is mensen op te roepen om buiten te komen picknicken. "Komende week wordt het 20 graden. Dan zal het wel gezellig worden."

Volgens De Vos doen de KHN-afdelingen uit Maastricht, Bergen op Zoom, Alkmaar en Venray ook mee en is er animo voor de actie. In Venray biedt een onderneming bijvoorbeeld picknickboxen aan. Daarvan zijn er volgens De Vos al 550 verkocht, terwijl de onderneming eerder had ingezet op 250 boxen. In Alkmaar worden volgens De Vos kleedjes neergelegd waarop mensen kunnen gaan zitten.

Klapstoeltjes

Weer andere restauranthouders verhuren bijvoorbeeld stoelen, anderen roepen mensen op hun eigen klapstoel mee te nemen en zodra handhavers arriveren, de stoeltjes in te klappen en ermee naar een volgende horecagelegenheid te gaan.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei eerder begrip te hebben voor het initiatief en hoopt dat de actie een duidelijk signaal afgeeft aan de politiek. Volgens KHN staat het water veel ondernemers aan de lippen. Met inachtneming van de coronavoorschriften kan de horeca veilig open, meent KHN.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.