Normal_rss_entry-297578

Meerdere Nederlandse restaurants verliezen door de coronacrisis hun Bib Gourmand, ook wel bekend als halve Michelinster. Het gaat om een onderscheiding van restaurantbeoordelaar Michelin voor restaurants die wat betaalbaarder zijn voor het grote publiek. Volgens Michelin hebben meerdere van de eerder bekroonde restaurants vanwege de crisis hun prijzen verhoogd waardoor ze niet langer voldoen aan de criteria.

Ook zijn er door de lockdowns minder nieuwe restaurants bekroond met een Bib Gourmand dan normaal. Restaurants komen in aanmerking voor de onderscheiding als ze een driegangenkeuzemenu aanbieden voor maximaal 39 euro. Bij de bekendmaking van de nieuwe lijst met Bib Gourmands, eind deze maand, moeten meerdere restaurants de vermelding inleveren omdat de menuprijs de 39 euro heeft overschreden. Om hoeveel restaurants het precies gaat wil Michelin nog niet zeggen.

Er komen dertien nieuwe restaurants bij op de lijst, waardoor ons land momenteel 137 eetgelegenheden kent met een Bib Gourmand. Vergeleken met eerdere jaren gaat het om "relatief weinig" nieuwkomers, geeft selectiedirecteur Werner Loens van Michelin aan. Volgens hem speelt mee dat het vanwege de coronapandemie niet mogelijk was om alle kanshebbers te bezoeken. "Maar de restaurants die vanwege corona dit jaar buiten de boot vallen, komen voor volgend jaar zeker in aanmerking", benadrukt Loens.

Lockdowns

Michelin was al in november 2019 begonnen met testen, dus in de eerste maanden was er nog geen sprake van corona. Ook tussen de eerste en de tweede lockdown kon de restaurantbeoordelaar nog eetgelegenheden bezoeken.

Onder meer Gastrobar Ster in Rotterdam, Élevé in Leeuwarden en Alma Bodega in Oisterwijk vallen dit jaar in de prijzen bij de Bib Gourmand-uitreiking. Terry Priem van Gastrobar Ster laat weten "heel blij" te zijn met de onderscheiding. "We werken ondanks corona ontzettend hard om zichtbaar te blijven. Dit is een welkome bemoediging." Aan het einde van de maand maakt Michelin bekend welke Nederlandse restaurants 'echte' Michelinsterren ontvangen. Ook de voltallige lijst van Nederlandse Bib Gourmands wordt dan gepresenteerd.

Door: ANP